Русија

НИЈЕ ДОБРО! Донели су одлуку: Русија се припрема за најгори сценарио у сукобу са Европском Унијом

Стручњак Фјодор Лукјанов коментарисао је оштар начин комуникације руског министра спољних послова Сергеја Лаврова током састанка са европским колегом Жозепом Борелом.

У последње време може се уочити спремност руских дипломата да оштрије бране интересе своје земље на међународној сцени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упечатљив пример овога био је састанак шефа дипломатије Европске уније Жозепа Борела са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом током којег је руски представник прилично оштрим тоном објаснио свом иностраном колеги неприхватљивост мешања у унутрашње ствари Русије.

Поред тога, руски дипломата је указао на спремност Русије да развија односе са ЕУ у најгорем случају, све до прекида односа.

Експерт је подсетио да је Лавров раније вршио сличне нападе на западне савезнике, а судец́и по томе што је потпарол руског председника тада покушао да „донекле смањи интензитет“, не треба рачунати на брзо погоршање односа са ЕУ. Међутим, оштар тон руског министра заправо је постао сигнал за Брисел.

„Ово није емоционални испад. Ово је упозорење повезано управо са предстојец́ом расправом о санкцијама. Демонстрација озбиљности намера руске стране“, резимирао је Лукјанов.

Руски експерти у анализама овог случаја наводе да је Москва дошла до тачке када је моћ Русије евидентна, како на војном плану као тренутно најјача војна сила на свету, тако и на економском као земља која је лагеровала енормне количине злата као и изградњом енергетске инфраструктуре ка Кини и другим земљама истока.

Експери истичу, да Русија неће више узмицати чак ни тактички јер има страховити војни потенцијал.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs