Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО МЕДИЈИМА: Плашим се, биће још горе

Берлин — Председник Србије Александар Вучућ обраћа се медијима из Берлина, где се састао са немачком министарком одбране Аналеном Бербок.

Према његовим речима дијалог Београда и Приштине наставља се већ 13. маја. „Наша позиција је тешка, ужасно компликована, изјавама председника Путина још више. Говорићу о томе сутра. Плашим се да ће и економски бити све теже“, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је рекао и да је синоћња неформална вечера са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем била веома тешка, а да су немачки представници инсистирали да оно што је потписано у Бриселском споразуму мора да се спроведе.

На питање да ли може да открије неке детаље тог сусрета и да ли је дошло до помака, Вучић је одговорио да не воли да говори о детаљима, али да је разговор био “много, много тежак”. “Наставиће се разговори. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић иде у Брисел 13. маја да покушамо нешто да договоримо”, рекао је Вучић.

Истакао је и да је за Београд проблем што неки одбијају да уопште говоре о Заједници српских општина, али да је важно што су сви немачки представници говорили да потписано мора да се спроведе.

„Сада видите да и оно за шта смо били критовани, постаје наша тачка ослонца, и да оно за шта су говорили да је лоше по нас, сада други не желе да примене“, рекао је Вучић. А, како је рекао, о детаљима му је бесмислено да говори, јер не жели да на тај начин прикупља политичке поене или да се јучани. „Мој посао је да се борим за Србију, и то ћу наставити да радим“, рекао је Вучић.

Вучић је, након састанка са шефицом немачке дипломатије пренео и да је с немачким канцеларом Олафом Ссолцем, на чији позив је боравио у Берлину, а и са министарком разговарао о свим важним питањима, као што су европска перспектива, криза у Укрјаини, ситуација на КиМ. „Нису били једноставни разговори, али сам задовољан великим интерсовањем немачке владе за разговоре са Србијом. То је важна вест“, објаснио је он.

„Важно је да разговарате са немачким представницима, јер је то највећа и најважнија земља у Еворопи. Не можемо ми да мењамо став Немачке по питању Косова, немојте да само деца, то се неће догодити“, рекао је председник Србије.

Коментаришући рат у Украјини и позицију Србије која се налази „између две ватре“, рекао је да је ситуација за нашу земљу, не нашом кривицом, постала јако тешка и притисци на Србију се велики.

На питање да ли ће Србија направити заокрет у политици баш због тих притидака, он каже да се Србија налази на путу европских интеграција и с тог пута не скреће. „Ми смо трећег дана напада на Украјину саопштили наше стратешке статове, и колико год они били тешки и компликовани за бранити пред свима који вас терају да будете део чопора, на било којој страни, 71 дан је Србија на истој позицији“, поручио је Вучић. Он је казао да јуче у разговорима у Берлину није скривао нашу позицију и да је говорио отворено и фер.

„Наставићемо да радимо свој посао, сутра ћу говорити о свим последицама нашег става, свим проблемима и који ће наш одговор бити по том питању“, закључио је он, у обраћању српским медијима, додајући да ће почетком јуна да разговара и са политичким партијама и да се консултује о томе шта људи мисле.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

Ознаке