Србија

НИКОЛИЋ ОТКРИВА: О ЧЕМУ САМ ПРИЧАО СА КАСТРОМ

ОДЛАСКОМ Фидела Кастра Србија је изгубила искреног пријатеља. Мој последњи разговор са њим потпуно ме је уверио у то да су наша земља и народ у његовим мислима и да врло добро зна кроз шта смо све прошли. Речју, имамо за ким да жалимо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То за „Новости“ поручује председник Томислав Николић, који је у мају прошле године вођи кубанске револуције уручио Орден Србије. Шеф наше државе практично је био последњи лидер са ових простора који је Фидела видео живог.

– Ово је заиста велики губитак за свет и мирољубиву политику оличену у Кастровој борби за очување идентитета, суверенитета и самосталности једне државе и народа. Имао сам огромну част да он прихвати наш орден. Мени је то био знак да су његово поштовање и симпатије према Србији истоветне као и када је био потпуно активан и када је у великој мери, заједно са осталим државницима, одлучивао о курсу несврстаних.

Председник каже да је био изузетно почаствован зато што је са супругом био Кастров гост у његовој скромној кући.

– Тада сам видео да његово тело не може да прати његов ум. Али, видео сам и велику снагу воље. Физички је био прилично слаб, али је у току разговора тражио податке о дешавањима на берзи, а пред нама је анализирао и неки Обамин говор. Није имао дилему да је Србија следбеник идеје коју је он веома ценио код Југославије, као и то да се никада неће угасити пријатељство према нашем народу.

Николић оцењује да после смрти Кастра Куба више никада неће бити иста, али верује да ће остати чврсто на његовим принципима.

Извор: Вечерње новости