Србија

100.000 СРБА НАСЕЛО НА ВЕЛИКУ ПИРАМИДАЛНУ ПРЕВАРУ: Кинеска фирма отела милионе евра

Фото: Pixabay

Око 100.000 грађана Србије оштећено је у пирамидалној превари кинеске фирме „Кангароо треасуре“ чији су представници, након шест месеци, с њиховим новцем нестали са лица земље. Према процени оштећених, сваки од њих је на губитку од најмање пар десетина хиљада па до пар милиона динара. Поједини су, верујући у лаку зараду на интернету подигли и кредите, остајући у огромним дуговима ка банкама, а без прихода.

Почетком априла у Агенцији за привредне регистре са 100 динара почетног капитала је регистрована фирма “Кангароо треасуре доо”. Овлашћено лице и стопостотни власник фирме која је регистрована за трговину на мало посредством поште или интернет је извесни Либо Лиу, држављанин Народне републике Кине.

Фирма је убрзо почела да се рекламира представљајући се као платформа за легалан посао на интернету.

„Чланови који би се одлучили да раде на овој платформи морали су да уплате на рачун фирме минимални депозит од 2.000 динара, који би се после уплате нашао на налогу на платформи кориника и с тим новцем су рађени задаци, као што су писање рецензија за одређене производе на Амазону, Алибаба, АллиЕxпресс… који су лоше оцењени, како би смо им подигли рејтинг на сајту. Заузврат, добијали би смо 0,1 одсто од износа који смо уплатили. Што бисмо више имали новца на платорми, добијали бисмо више новца од задатака“, каже Александар Ивановић, један од оштећених.

Како каже, сва комуникација с “надређенима” је ишла преко Телеграма, где је група која се укључила на рад ове платформе свакодневно расла.

„Платформа је имала из дана у дан све више и више нових чланова који су долазили до ње преко друштвених мрежа и Телеграма, где су постојале чак три групе с члановима платформе. Чланови који су се међу првима регистровали су били контактирани преко Телеграма од стране запослених у фирми с понудом да буду администратори истих група и да привлаче нове људе тако што су снимали видео-конференције, штампали летке, изнајмљивали билборде, па чак и отварали локале широм Србије и за све то били плаћени од стране тих истих људи који су им слали фиктивне уговоре преко Телеграма”, каже Александар, напомињући да је “Кангороо треасуре“ имала редован рачун у једној од српских банака.

„Све је функционисало на бази пирамидалног система, тако да сваки члан А који би довео члана Б би имао 10 посто од његове зараде. Уколико би члан Б позвао члана Ц, члан А имао би 5% од његове зараде и уколико би члан Ц позвао наредног члана да се региструје члан А би имао 3% од његове зараде. После одређеног времена рада на платформи, кад бисмо зарадили неки новац, постојала је опција исплате на наше банковне рачуне с провизијом од 10 посто, на име пореза држави“, каже Ивановић.

Након три месеца члановима је стигло обавештење на групи да је „рачун фирме достигао 200 милиона динара који представља лимит“, те да постоји ризик да ће “трансакције прећи са 10% на 20% пореза”. Због тога, с нових 100 динара почетног капитала отвара се нова фирма “Сассило гроуп д.о.о.”, такође уредно регистрована у АПР.

И у овој фирми је одговорно лице држављанин Кине, извесни Ликун Ли. Добијен је и нови банковни рачун на који су чланови вршили депозите.

Платформа је, кажу чланови, уредно функционисала све до краја августа.

“Тад нам је стигло обавештење да им је упала пореска инспекција и да су морали да плате све порезе на наше исплате. Након тога су нам тражили да уплатимо 43% преза од целокупног износа који смо имали на платофрми како бисмо могли да повучемо наш новац, а порез од 43% би нам вратили на налог после седам дана. Одређен број људи је поверовало у то и уплатило још 43%, након чега више нису добили ништа од новца, па чак ни одговор корисничке подршке”, каже Ивановић, уз напомену да су тада схватили да су преварени и да неће добити назад свој новац.

„Сви контакти менаџера и администратора као и корисничка служба с Телеграма где смо водили конверзације везано за све око платофрме су нестали. Убрзо смо се сви међусобно повезаили и схватили да је велики број људи подигао кредите у банкама и сав новац уложило на платформу која је преко ноћи нестала, а људи су остали без новца и са вишегодишњим кредитима“, каже наш саговорник, процењујући да их има око 100.000 оштећених широм Србије.

Наш први корак је био обраћање Служби за високотехнолошки криминал, од које нисмо добили никакав одговор, иако су људи масново ишли у МУП и пријављивали, међутим, ништа конктетно нису добили као одговор. У међувремену смо сазнали да је иста група људи која нас је опљачкала преселила “посао” у Шпанију и Јордан, где су исто тако отворили нову платформу под називом ЈУСЦО АД, коју води иста група људи која је водила и “Кангороо” “, каже Ивановић.

Према подацима АПР, фирме „Кангороо треасуре“ и „Сассило гроуп д.о.о.“ су и даље активне у Србији.

Извор: Нова

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2022.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31