Свет

АМЕРИКАНЦИ САОПШТИЛИ КАКО ЈЕ ПОТОПЉЕНА РАКЕТНА КРСТАРИЦА МОСКВА

The New Yorker објавио је велики текст на тему како су Сједињене Америчке Државе почеле да наоружавају Украјину и о томе како су са војним и политичким врхом Кијева делили обавештајне информације о местима где се налазе руски генерали, које оружје треба дати Украјини и како победити квантитативну предност Руса кориштењем западне доктрине за рат против Совјетског Савеза.

Из самог текста може се сазнати доста тога, посебно да је контраофанзивни план Оружаних снага Украјине развијен уз помоћ америчких и британских стручњака у једној војној бази у Европи, да САД немају довољно вишецених ракетних система HIMARS да дају Кијеву и да војне власти Украјине неће добити тактичке балистичке ракете ATACMS због жеље украјинских власти да нападну Крим.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посебна пикантерија у овом тексту јесте и посредно признање да су САД у априлу на захтев власти у Кијеву предале координате ракетне крастарице Москва иначе командног брода Црноморске флоте, који је потпопљен, после чега је дошло до удара и експлозије.

„Украјински захтев у априлу односио се на сумњиву локацију Москве, руске поморске крстарице и командног брода Црноморске флоте. Да ли би америчке обавештајне службе могле да потврде да се брод налази на низу одређених координата јужно од украјинског лучког града Одесе?, стигао је упит из Кијева.

Одговор је био потврдан, пише The New Yorker

Убрзо су званичници у Вашингтону видели извештаје из штампе да је брод претрпео неку врсту експлозије. Тог 14.априла ракетна крстарица Москва је нестала у дубинама Црног Мора.

Кијев је саопштио да је напад изведен противбродским ракетама „Нептун“ које су испаљене са копнених лансера у близини Одесе и погодиле Москву, потврдиле су америчке обавештајне агенције.

Русија и дан данас није признала да је дошло до напада и за губитак брода окривили су пожар на броду и олујно море. Извештаји говоре да је у нападу погинуло 40 морнара.

Пакао на реци Северски Доњец

О дељењу обавештајних података са Украјином није се стало са потапањем Москве. Настављено је и кад је изведен артиљеријски напад хаубицама М777 на понтонски мост прек ореке Сиверски Доњец. Како аутор текста тврди чини се да су обавештајни подаци САД омогућили украјинцима да открију тренутак преласка руске оклопне колоне преко моста. Тај напад би оје један од највећих руских губитака од почетка рата у Украјини. У том нападу десетине оклопних возила, тенкова и борбених возила пешадије је уништено или су завршили у кориту реке. Такође се наводи да је број руских жртава износио 400.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/The New Yorker