Свет

БОЈЕВЕ ГЛАВЕ ВЕЛИКИХ СИЛА МОГУ ДА УНИШТЕ СВЕТ ЗА ПАР САТИ: Да ли нам прети „НУКЛЕАРНИ АРМАГЕДОН?“

Русија има више нуклеарних бојевих глава него цео НАТО

Нуклеарно наоружање данас има девет држава од којих Русија има највећи арсенал нуклеарног такричког оружја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим Русије, нуклеарно оружје имају још и САД, Француска, Велика Британија, Кина, Индија, Пакистан, Израел и Северна Кореја, пише ББЦ.

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је ризик од нуклеарног уништења света на највишем нивоу од кубанске ракетне кризе 1962. године, пошто руски званичници говоре о могућој употреби тактичког нуклеарног оружја, у тренутку када бележе значајније неуспехе у осмомесечном рату у Украјини.

Са друге стране, руски председник Владимир Путин рекао је да су САД створиле преседан користећи нуклеарно оружје у Другом светском рату, али аналитичари указују на то да његове речи треба схватити као упозорење другим земљама да не интензивирају своје учешће у сукобима у Украјини, а не као сигнал жеље да употреби нуклеарно оружје.

Нуклеарно наоружање постоји већ скоро 80 година и многе земље га сматрају средством одвраћања које им гарантује националну безбедност.

Колико ко има бојевих глава

Све цифре о нуклеарном наоружању су процене, али према наводима Федерације америчких научника, Русија има 5.977 нуклеарних бојевих глава које могу да изазову нуклеарну експлозију. Тај број укључује и око 1.500 оних које су повучене из употребе или су предвиђене за демонтирање.

Од преосталих отприлике 4.500 руских бојевих глава, већина је стратешко нуклеарно наоружање – балистичке ракете или пројектили које могу да гађају удаљене циљеве, пише ББЦ додајући да се то наоружање обично доводи у везу са нуклеарним ратом.

Остатак наоружања је мање деструктивно нуклеарно оружје кратког домета за употребу на бојишту или на мору.

Међутим, то ипак не значи да Русија има на хиљаде комада нуклеарног оружја дугог домета које је у сваком тренутку спремно за употребу.

Стручњаци процењују да је око 1.500 руских бојевих глава тренутно распоређено, што значи да се налазе у базама за ракете или бомбардере или на подморницама.

Процењује се да Русија има 1.185 интерконтиненталних балистичких ракета, 800 балистичких ракета које се могу лансирати са подморница и 580 бојевих глава које могу да лансирају нуклеарни борбени авиони.

Мање нуклеарних бојевих глава од Русије има НАТО, укупно 5.943 од чега Сједињене Државе имају 5.428, Француска 290, а Велика Британија 225.

У поседу Кине је 350 нуклеарних бојевих глава, Пакистан има 165, а Индија 160. Израел располаже са 90, а Северна Кореја са 20 нуклеарних бојевих глава.

Кина, Француска, Русија, САД и Велика Британија су међу 191 државом које су потписале Споразум о неширењу нуклеарног оружја (НПТ) по којем су дужне да смањују свој арсенал нуклеарних бојевих глава и, теоретски, посвећене су њиховој потпуној елиминацији.

Са друге стране, Индија, Израел и Пакистан никад се нису придружиле Споразуму, а Северна Кореја га је напустила 2003. године.

Израел је једина земља од поменутих девет која никад формално није признала да поседује нуклеарни програм.

Украјина нема нуклеарно оружје, а упркос наводима руског председника Владимира Путина, нема доказа да покушава да га развије, наводи ББЦ.

Нуклеарно оружје је веома деструктивно а степен уништења зависи од више фактора укључујући величину бојеве главе, висину на којој се догоди детонација и локално окружење.

Али чак и најмања бојева глава може изазвати велики губитак живота и трајне последице.

Поређења ради, бомба која је у Хирошими убила 146.000 људи у Другом светском рату била је тешка 15 килотона, а данашње нуклеарне бојеве главе могу бити теже и од 1.000 килотона.

Извор: Srbija Danas