Свет

ЈОШ ЈЕДНА ДРЖАВА СЕ УКЉУЧУЈЕ У РАТ? Руси добили јако појачање од савезника, креће напад са Крима

САД сматра да ирански саветници и техничари обучавају руске пилоте у управљању дроновима камиказама иранске производње.

Иран је значајно појачао своју укљученост у руску инвазију Украјине пружање техничке подршке руским пилотима који управљају иранским дроновима камиказама, које Руси користе за нападе на цивилне мете, поручила је Бела кућа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол Беле куће задужен за националну сигурност синоћ је рекао да САД сматра како су ирански саветници и техничари били на Криму, који је Русија анектирала 2014., како би обучавали Русе и радили на одржавању дронова, иако њима нису управљали. Иранци су на Крим дошли након што су руске снаге имале проблема с управљање тим летећим бомбама без посада, наводи Гардијан.

„Можемо потврдити да је руско војно особље базирано на Криму користило иранске беспилотне летелице како би изводило нападе широм Украјине, који су недавно укључивали и Кијев. Информација којом располажемо каже да су Иранци послали особље за обуку и техничку подршку, али самим дроновима управљају Руси“, рекао је Кирби.

„Техеран је сад директно укључен на терену и кроз слање оружја која убијају цивиле и уништавају цивилну инфраструктуру. Ради се о саставима с којима руске оружане снаге нису упознате, говорим о беспилотним летелицама иранске производње. Руси их напросто немају у властитом војном инвентару“, додао је.

„На почетку су Руси имали проблема с оператерима дронова и самим саставом. Или их нису користили исправно те њима нису успели да достигну своје мете или сами састави нису радили исправно, односно у складу са стандардима које је купац очекивао. Зато су Иранци одлучили да пошаљу снаге за обуку и техничку подршку како би помогли Русима да их користе на смртоносан начин“, закључио је.

 

 

 

 

Извор: Мондо