Свет

ЛУКАШЕНКО ЗАГРМЕО: Стварате ризик од трећег светског рата, вршите преврате, уводите санкције

Председник Белорусије Александар Лукашенко поново је упозорио да западне земље стварају ризик од избијања трећег светског рата.

Те земље, према његовим речима, организују политичке преврате у другим државама и уводе санкције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„На који начин се пракса организовања државних преврата и диктата кажњавања санкцијама држава које су успеле да одговоре на тај изазов, уписује у норме међународног права? То питање чак више нико и не поставља. Наш одговор треба да буде недвосмислен: то је недопустиво и доноси ризике од распламсавања трећег светског рата“, нагласио је Лукашенко наступајући на Самиту о сарадњи и изградњи поверења у Азији, који се одржава у Астани.

Према његовим речима, након распада Совјетског Савеза, Запад није успео да испуни улогу глобалног регулатора и гаранта стабилности.

„После распада Совјетског Савеза такозвани колективни Запад, опијен својом победом, изгубио је контролу, није успео да изађе на крај с улогом глобалног регулатора и гаранта стабилности. А сада то плац́а цео свет“, навео је Лукашенко.

Белоруски лидер је истакао да западне земље, нудећи своје миротворачке услуге у решавању сукоба, заправо, само доливају уље на ватру и нису заинтересоване за деескалацију.

„Мрежа сукоба који потресају Стари свет већ се докотрљала и до Азије, при чему западне земље, које нуде своје миротворачке услуге, заправо само доливају уље на ватру и нису заинтересоване за деескалацију. Њихов циљ је да посвађају, поделе, да добију неконтролисани приступ тржишту и ресурсима“, упозорио је Лукашенко.

Он је, такође, указао на то да је Белорусија одустајањем од нуклеарног оружја заузврат добила бесконачне покушаје Запада да дестабилизује ситуацију у тој републици.

„Белорусија је била једна од земаља на постсовјетском простору које су добровољно одустале од поседовања нуклеарног оружја. И шта смо добили заузврат? Уместо реалних међународно-правних гаранција – празне, ничим поткрепљене декларације попут Будимпештанског меморандума, бесконачне покушаје да се дестабилизије ситуација у мирној, радној Белорусији“, навео је Лукашенко.

Извор: Спутњик