Србија

НОВИ ПОСРЕДНИК У ДИЈАЛОГУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ! Велики пријатељ Србије добија улогу посредника

Реч је о јакој регионалној сили која спада у малобројне земље у свету које наступају у улози посредника, а не у улози хегемона. Запад ће се противити укључивању Анкаре у овај косовски процес, оцењује за Курир Срђан Перишић

Изостанак било каквог напретка у решавању косовског питања, упркос очигледном пожуривању које стиже са утицајних западних адреса, отворио је простор и за нове покушаје да се формат дијалога измени и учини ефикаснијим. Овога пута за то се препоручује Турска. Наиме, главни саветник турског председника за Балкан Сабри Демири потврдио је да би Турска и њен председник Реџеп Тајип Ердоган могли би да буду укључени у дијалог Београда и Приштине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ускоро састанци
Он није негирао могућност састанка Ердогана с косовским премијером Аљбином Куртијем и српским председником Александром Вучићем. Демири је наговестио да Ердоган чека да види до каквог резултата могу да доведу састанци на високом нивоу у Бриселу, а да се затим укључи у дијалог као посредник.

– То смо предочили председнику Вучићу. Изразили смо интересовање да помогнемо, али у овом тренутку чекамо састанке у Бриселу председника Вучића и премијера Куртија да видимо докле иду са споразумом и да онда ми интервенишемо као посредници и помажемо у договору – изјавио је Демири у интервјуу за Кљан Косова.

Конструктиван фактор
Професор међународних односа Срђан Перишић каже да је укључивање Турске у дијалог Београда и Приштине реалан сценарио, иако напомиње да ће се са Запада противити томе.

– Оно што Турску препоручује за то јесу фантастични односи са Србијом, али и косовском страном, а уз то негује и добре односе с Русијом. Реч је о јакој регионалној сили која спада у малобројне земље у свету које наступају у улози посредника, а не у улози хегемона. Анкара се показала као конструктиван фактор и у актуелном сукобу у Украјини због добрих односа с Москвом. Србија би имала разлоге да подржи такав предлог, али плашим се да би Запад то минирао, јер би то значило враћање правих разговора у проналажењу компромиса, а не сервирање ултиматума, што се сад дешава. Најбоље би било кад би се и Русија укључила у дијалог. Тек тако би Србија добила баланс који прижељкује у тражењу коначног договора – објашњава саговорник.

Важан фактор у глобалној кризи
Енергија за Европу иде преко Турске

Специфична позиција Турске посебно је видљива у глобалном сукобу и изазовима који су стављени пре свега пред Европу и тичу се енергетске безбедности и стабилности. У том контексту се чита и објава председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана пре неколико дана да је постигао договор с руским колегом Владимиром Путином о гасном чворишту. Како је Ердоган најавио, Европа може да користи руски гас преко Турске. Он је рекао да Европа тренутно размишља како да осигура енергетско снабдевање током следеће зиме, али нагласио да Турска нема такав проблем.

Путин је раније најавио да би Русија могла да премести транзит гаса са Северних токова у регион Црног мора и Турске. Испорука гаса преко Северног тока 1, којим се руски гас допрема до Немачке, прекинута је 26. септембра, кад се десила експлозија која је, како је утврдио норвешки дрон, разнела 50 метара гасовода у Балтичком мору.

 

 

Извор: Srbija Danas