Србија

ОГЛАСИО СЕ ВУЧИЋ: Је л ви кажњавате Русију или Србију?

Председник Србије Александар Вучић учествује на Самиту у Прагу.

Он је данас имао низ састанака са многобројним лидерима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Много добрих ствари се ту чуло, којим путем ће Европа да иде. Изградња повезујућих трансмисионих система, нових интерконектора, гасовода, нафтовода, да би могли да се користе енергетнти из целог света. У суботу ћемо причати више о новим инвестицијама. Захвалио сам се Европљанима на подршци за изградњу интерконектора са Бугарском „, рекао је Вучић.

„Јуче, на том састанку, када је већ све требало да прође, на иницијативу Хрватске, а подржано од стране две земље, једне балтичке, и једне недалеко од балтичких земаља, са дневног реда је скинута дерогација норме за западни Балкан. Хрватски премијер је изашао са тезом да није фер да Србија има нижу цену нафте. А ваљда је фер да имају неке европске земље. Па чекајте, јел ви кажњавате Русију или Србију“, запитао је Вучић.

Вучић се захвалио председнику Бугарске Радеву и премијеру Грчке Мицотакису, који су истакли да није фер то што је предложено.

„Морам да кажем да сам на другом панелу добио информацију да су своје незадовољство изразили и Орбан и Рама. Није лоше што је та одлука за сада одложена. Ми смо мањи потрошач и од Мађарске, Чешке и Бугарске, па би то сада ваљда сметало, а ови троше више руске нафте па не сметају. Никакве ту жеље није било него да се напакости Србији“, каже он.

„Са Урсулом фон дер Лајен вечерас билатерални састанак. Добио сам информације да ће тема разговора са Шолцом и Макроном бити Косово и Метохија. Разговарао сам са много лидера европских, и о посетама“, додао је Вучић.

„Нико нас данас није критиковао, нико од званичних говорника“, додао је Вучић.

Председник Србије је затим говорио о санкцијама Русији, које Србија није увела.

„Ја разумем позицију Евроспке уније. Они су у великом сукобу са Руском Федерацијом, али заборавили су на нашу ситуацију 1999. године. Већина ту ситуацију не разуме и зато то није тако лако“.

Вучић се осврнуо и на ову нову политичку заједницу коју је предложио емануел Макрон.

„Окупили смо се да покажемо да припадамо Европи. То је за нас веома корисно, идеална прилика да имамо добре састанке, да сазнамо неке ствари. Видео сам шта многи почињу да раде у својим земљама по питању енергетске кризе. Нама ово значи, а кад и како ће да се наставили или успори европски пут отом потом“, закључио је Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

Ознаке