Свет

ОТКРИВЕНА ТАЈНА ГРУПА РУСКИХ ИНЖИЊЕРА! Они су ово радили у Украјини

Један тврди да је водоинсталатер, други да је сточар, трећи возач

Истраживачки портали Инсидер и Беллингцат као и немачки недељник Дер Спиегел обавили су истрагу која је довела до тајне јединице Главног рачунарског центра руских оружаних снага, која се, како се наводи, бави прецизним навођењем ракетних пројектила на циљеве широм Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У истраживању се тврди како су наводно војни инжењери те јединице наводили пројектиле током низа гранатирања украјинских градова које је почело 10. октобра, када је Русија прешла на „тактику“ уништавања украјинске енергетске и војне инфраструктуре.

После диверзије на Кримском мосту у Украјини су почели руски осветнички ракетни напади. Укупно је око 40 одсто енергетских објеката у земљи ван погона. Осим енергетске инфраструктуре – милиони људи остали су без струје и грејања.

Како би „лоцирали“ службенике поменуте јединице, новинари су анализирали податке неколико хиљада дипломата водећих руских војних института специјализованих за ракетну науку. Како се показало, припадници чете пријављени су на службеној адреси Главног штаба руске војске – у Улици Знаменка 19 у Москви.

Сам Центар ретко се спомиње у медијима, а његове функције се у војним публикацијама описују као „пружање информатичких услуга“ и „аутоматизација“ Оружаних снага.

Аутори истраге проучавали су метаподатке телефонских разговора начелника ГВЦ-а, генерал-мајора Роберта Баранова. Како је показала анализа његових телефонских позива од 24. фебруара до краја априла 2022., сваки пут пре лансирања крстарећих пројектила на Украјину начелник Центра примао је позиве с истог броја, који, како су новинари открили, припада пуковнику Игору Багњуку.

Он се, према истрази Беллингцата, родио 1982. у Риги, да би 2004. дипломирао на Серпуховској Академији стратешких ракетних снага, специјализовавши се за информацијске системе. У Москву је наводно пребачен 2010. и почео да ради у ГВЦ. Има медаљу за учешће у рату у Сирији.

Након прегледа података Багњукових позива, истражитељи су идентификовали целу јединицу од 33 војна инжењера и ИТ стручњака који су му подређени. Они су распоређени у три тима, од којих сваки програмира путању лета једног типа високопрецизних пројектила: крстарећих пројектила Калибар који се испаљују с бродова у Црном мору, крстарећих пројектила Р-500 за копнене системе Искандер, као и крстарећих пројектила X-101 који се лансирају из ваздуха.

Новинари Инсајдера позвали су „нишанџије“ телефоном. Сви су признали да телефонски бројеви припадају њима, али су негирали да раде у ГВЦ-у и да имају било какве везе с гранатирањем Украјине.

На пример, један од њих признао је да се зове Сергеј Владимирович Иљин који се „сумњичи“ да програмира путање лета пројектила Калибар, али је изјавио да ради као водоинсталатер.

– Немам никакве везе с прорачунима, осим оних који су потребни за водоинсталатерске радове – рекао је.

Поручник Артјом Веденов, који је наводно одговоран за усмеравање Р-500, није негирао свој идентитет, али је изјавио да ради на фарми свиња и да нема никакве вредне податке.

– Не смета ми да разговарам с вама, али шта могу да учиним за вас, осим да вам покажем како да исечете свињетину? Или како очерупати кокошке – рекао је Веденов.

Капетан Јуриј Никонов рекао је да је он возач аутобуса и да су информације да ради у Рачунарском центру – „будалаштина“.

Мајор Иван Попов уверавао је да тек учи програмирање на Пајтону и не зна за постојање никаквог Рачунарског центра. Додао је да је бесмислено што га питају о навођеним пројектилима рекавши „то је као да ја тебе питам нешто о балету“.

Поручник Катерина Чугунова је, пак, рекла да то уопште није тачна и да она држи цвећару. Један од инжењера, који је желео да остане анониман, поделио је с новинарима фотографије пуковника Игора Багњука и запослених у тиму, на чијој је позадини зграда Министарства обране.

Сарадници Беллингцата утврдили су да је ова фотографија снимљена у дворишту на адреси Знаменка 19. Групу која програмира лансирање ракета Калибар предводе Матвеј Љубавин, Јуриј Никонов и Роман Курочкин.

Како су истражитељи сазнали, Никонов и Курочкин регистровани су на страницама за упознавање, где траже партнерке. Мајор Курочкин пола свог радног времена проводи на страницама за упознавање, а кад су ракете погодиле Украјину, цењкао се с проституткама око цене!?, пише Јутарњи.

Пуковник Багњук је, пак, страствени нумизматичар и утврђено је како је 10. октобра, првог дана бомбардовања, у 6.45 ујутро неколико пута контактирао странице за продају новчића. На порталу Авито.ру новинари су пронашли медаљу „за допринос организацији Олимпијаде у Сочију“ коју је добио од председника Владимира Путина, а продаје је за око 110 евра.

 

 

 

Извор: Srbija Danas