Свет

ПУТИН ЋЕ ПОБЕСНЕТИ! УКРАЈИНЦИ СЛАВЕ НАПАД НА КРИМСКИ МОСТ: Добио је „скуп рођендански поклон“! Одговор ће бити разоран

Напад на мост који повезује полуострво Крим са копном Русије директна је порука и напад на руског председника Владимира Путина.

Путин је мост тријумфално отворио 2018. возећи камион са једног његовог краја на други.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како ће Путин реаговати на успешан украјински пуч је највеће питање.

Украјинци су са своје стране показали да се не плаше, чак ни његових нуклеарних претњи, остварили су велику пропагандну победу и створили нови разлог да верују да би могли да потисну Русе иза линија које су постојале крајем фебруара, када је почео велики сукоб.

„Одговор на дизање моста у ваздух би требало да буде разоран. Није реч о освети, већ о казни и нашој способности као државе да одговоримо на терористичке нападе“, написао је руски војни аналитичар Јуриј Котјонок близак Путину. Он није био једини у Русији који је позвао на жесток одговор. Јуриј Подољака, популарни руски војни блогер, сматра да је напад на мост увод у главни напад на југу Украјине.

„Ако Украјина не падне у мрак у наредних неколико дана и не буду изведени напади на мостове преко Дњепра, лично ћу то видети као знак епског неуспеха“, написао је блогер. Владимир Рогов, проруски званичник у окупираном делу Украјине, рекао је да „украјински терористи морају бити уништени“.

Чак је објавио и карту са координатама циљева које Русија треба да гађа. На другој страни борбене линије славили су Украјинци, ругајући се руском председнику и помињући „скуп рођендански поклон“.

„Ракетна крстарица Москва и Кримски мост – два озлоглашена симбола руске моћи на украјинском Криму – су уништени. Шта даље?“, саопштило је украјинско Министарство одбране, док је Михаил Подољак, саветник украјинског председника Владимира Зеленског, писао: „Све нелегално мора бити уништено, све што је покрадено мора бити враћено у Украјину, све што је Русија окупирала мора бити протерано“, и нагласио да је то само почетак.

Истовремено је стигла вест да је руски теретни воз потресла снажна експлозија у Иловајску у Доњецкој области.

„Окупатори сада имају велике проблеме са снабдевањем са обе стране“, прокоментарисао је инцидент Петро Андрушенко, саветник градоначелника Мариупоља.

Паника на Криму

Путин је, потврдили су његови сарадници, наредио формирање посебне истражне комисије и послао министре на лице места.

Успешан напад на Керчки мост има најмање две користи за украјинску страну: напад сеје хаос, подстиче распад руске војске и озбиљно ремети линије снабдевања руске војске, важне за наставак рата. у Украјини.

Хаос који је настао био је очигледан из гужве која се брзо створила око бензинских пумпи на припојеном полуострву, иако су локалне власти тврдиле да горива има довољно за 40 дана. Наводно је и становницима Крима наређено да купују само три килограма хране дневно, како би избегли панично пражњење рафова на трговима.

Драгуљ у круни

Ако је неко желео да остави „драгуљ у Путиновој круни“, по угледу на 38.000 возила која су у августу прешла мостом у правцу Русије, после експлозија у кримској војној бази Саки, питање је када ће моћи да то учини што пре.

Међутим, руска страна је саопштила да је камион бомба уништио само један део моста дугог 18 километара. Неки представници Крима пожурили су да истичу да је један део преживео експлозију и да ће цео мост ускоро бити враћен у функцију. Поставља се питање како је камион са експлозивом стигао до моста. Пошто су Украјинци одавно рекли да иду до краја – а то је полуострво Крим – руска страна је појачала одбрану транспортне и снабдевачке артерије престонице. Војне анализе помињу и специјално обучене делфине на улазу у севастопољску поморску базу, чији задаци треба да буду патролирање и „противпобуњеничка“ дејства.

Познато је да је последњих недеља, напредовањем украјинске војске на југу ка Херсону, појачан војни саобраћај преко моста ка Криму, а тенкови и друга артиљеријска техника сливали су се са Крима ка линијама фронта у Херсонској области. Поред тога, појачане су мере заштите моста које су омогућиле ово снабдевање. Снимљени су бродови-мамци са радарском опремом и вежбе за стварање димне завесе, писао је ових дана Њујорк тајмс.

Оштећење моста би свакако требало да помогне украјинској контраофанзиви, јер је Крим кључан за испоруку горива, опреме и муниције руским фронтовима.

Украјински званичници су неколико сати након штрајка одбили да потврде да га је организовала њихова служба безбедности, али Украјина нема праксу преузимања одговорности за сличне ударе. „Све што могу да кажем је да је кроз мост пролазио конвој са горивом намењен руским војницима на југу Украјине“, рекао је одговорни украјински званичник под условом да остане анониман. Међутим, током поподнева, званичник украјинске владе, који је желео да остане анониман, рекао је за Вашингтон пост да украјинске специјалне службе стоје иза напада на Керчки мост на Криму.

Једна од предности напада на мост, можда најдража украјинским браниоцима, јесте то што се напад догодио дан после Путиновог рођендана, а мост је једно од председникових великих достигнућа. Стотину година се расправља о томе како би Крим требало да буде повезан мостом са копном Русије, али је ту идеју реализовао само актуелни руски председник, игноришући потешкоће током изградње и цену од четири милијарде долара упумпане у то.

Приређујући велику представу, Путин се први возио камионом с једне на другу страну моста, док су Америка и западни савезници кипили због кршења међународног права. Данашњи догађај је свакако разбеснео 70-годишњег руског председника.

Понижење је тим веће што је руска страна пре неколико месеци тврдила да је немогуће напасти мост. Тврдили су да је заштићена на 20 различитих начина, између осталих, од ронилаца је чувају поменути дресирани руски делфини.

„Велика предност за Украјинце на терену“

„Експлозија на мосту је изванредно достигнуће које ће Украјини дати предност на бојном пољу. Тај мост је једина веза између Русије и Крима која не иде преко Украјине“, рекао је војни аналитичар Мајкл Кларк за Скај њуз.

Пре изградње поменутог моста, две земље је повезивао само мали трајект.

„Сада ће Руси морати да снабдевају Мариупољ морем. Ово ће Украјини дати предност од две до три недеље“, додао је он. Напад на мост представља и велико симболично понижење за Москву.

„Путин је отворио мост, уз велику помпу 2018. Идеја је била да се каже – ово је руско“.

Извор: Јутарњи лист