Србија

РУШЕ СВАКИ ДОГОВОР ! Курти прети Србима да ће остати без струје

Албин Курти (Фото: Ју тјуб)

Српска компанија „Електросевер“ могла би да остане без лиценце, што је још један вид институционалног терора над српским народом, упозорава Милан Ивановић

Енергетика је постала горућа тема у дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, нарочито после упозоравајућих најава да би север КиМ могао остати без струје. Косовска влада кренула је одлучније у рушење такозване мапе пута, односно договора које су две стране у јуну постигле у Бриселу, а који штити витални интерес Србије и српског становништва у области енергетике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разговор с Лајчаком

Овај документ осигурао је потпуну енергетску независност у снабдевању севера КиМ и гарантовао присуство српске компаније „Електросевер“ на објектима енергетске инфраструктуре на том простору, укључујући и трафостаницу Валач. Приштинске власти користе укљученост ЕУ у дијалогу да оптуже Београд, јер „Електросевер“ није испоштовао рок од 100 дана да испуни тачке договореног водича. Тако је и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак из Приштине послао упозорење да постоји ризик од одузимања лиценце „Електросеверу“, што је била и једна од главних тема јучерашњег састанка Лајчака и председника Србије Александра Вучића у Београду.

– Озбиљан и одговоран разговор с Мирославом Лајчаком о отвореним питањима у дијалогу Београда и Приштине. Настављамо да се боримо да сачувамо нашу земљу и наш народ инсистирајући на пуној примени до сада постигнутих споразума и поштовању међународног права – поручио је Вучић.

Животно питање

Бивши директор КБЦ Косовска Митровица Милан Ивановић каже да овај потез Приштине може угрозити живот Срба:

– То је политичко, али и животно питање за Србе који живе на КиМ. Ове нове претње су плански и институционални терор над Србима, јер би то значило да ће фирма под контролом Приштине да у потпуности преузме снабдевање и дистрибуцију струје. После градње база, поготово у пограничним пределима, бодљикавих жица и окупације, за нас би то била још једна безбедносна несигурност. То није ништа друго него наставак етничког чишћења Срба. Само је лепше упаковано од НАТО бомби, а све иде у правцу да се Србија одвоји од свог народа на КиМ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир