Свет

РУСИЈА ЗАПРЕТИЛА ЗАПАДУ: Означили смо „црвене линије“, ако их пређете ОДГОВОРИЋЕМО

Западне испоруке далекометног или моћнијег оружја Кијеву биће црвена линија за Русију.

То је изјавио директор Другог одељења руског Министарства спољних послова за послове Заједнице Независних Држава Алексеј Полишчук.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Што се тиче црвених линија, већ смо их означили. Пре свега, то су испоруке далекометног или моћнијег наоружања Кијеву“, рекао је Полишчук за ТАСС. Он је додао да ће конкретне мере одговора на акције САД и њихових савезника који снабдевају оружјем кијевски режим бити дефинисане након детаљне анализе ситуације.

Полишчук је нагласио да Русија има довољно средстава да их спроведе. Према његовим речима, САД помажу Украјини у регрутовању страних плаћеника и дају смернице о борбеним дејствима.

„Посреднички рат“

„Вашингтон наставља интензивно да допрема тешко наоружање кијевском режиму, доставља му обавештајне податке са бројних војних и комерцијалних сателита, помаже у регрутовању страних плаћеника и даје вођства у борбеним дејствима. Све то га претвара у учесника сукоба. Многи чак западни експерти верују да САД воде посреднички рат са Русијом у Украјини“, рекао је дипломата. Он је истакао да Вашингтон ангажује своје савезнике у тим активностима, које шаљу наоружање у Украјину. „Француска и Немачка ће повећати војну и техничку помоћ. Уједињено Краљевство покреће стручну обуку украјинске војске, укључује инструкторе из Пољске, Канаде, Новог Зеланда и других западних земаља. ЕУ ће успоставити мисију за пружање војне помоћи Украјини, што ће резултирати већим степеном њеног директног ангажовања у сукобу“, додао је дипломата.

Извор: Б92