Свет

САД су у опасности да изгубе „рат на два фронта“ због Украјине

САД ће изгубити „рат на два фронта“ ако наставе да пружају помоћ Украјини. О томе пише амерички војни обавештајац, Џо Донато, у чланку за „The National Interest“.

Недавни догађаји у зони украјинског сукоба, подстакли су упорност западних политичара да наставе да пружају војну помоћ Кијеву. Такође расте уверење да ће Кина започети војни сукоб са Тајваном, ако САД покажу слабост у Украјини, због чега САД морају да траже „потпуну победу“ у украјинској кризи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такви сигнали сугеришу, да Бела кућа тежи преамбициозним циљевима у борби против Русије. Према Донатовим речима, подршка украјинској војсци ставља САД у опасну позицију.

„Ова неограничена посвећеност Кијеву, је у супротности са главним стратешким интересима Сједињених Држава. Украјина је важна, али Тајван остаје одлучујућа тачка ривалства великих сила у овом веку“, тврди стручњак.

Дубока војна помоћ украјинским снагама, слаби позицију Вашингтона у источној Азији. Америчке власти троше скоро све ресурсе на украјински сукоб, који Пекинг користи. Џо Бајден је више пута изјавио да су САД решене да се боре за Тајван. У пракси, ово ће бити тешко изводљиво, ако наоружање из америчких складишта наставе да користе Оружане снаге Украјине.

„Дакле, одбрана Тајвана зависи од тога да ли ће се Вашингтон окренути Пацифику, а не да удвостручи напоре у Донбасу“, наводи се у публикацији.

Међутим, зими ће САД-у и његовим савезницима бити тешко да испоруче оружје Украјини. Према речима обавештајног официра, управо сада Вашингтон треба да тражи мировне преговоре, како би ослободио своје снаге и послао их у помоћ Тајвану. Истовремено, Бела кућа мора да прихвати да ће Украјина морати да учини уступке у преговорима са Русијом.

„Мир који укључује украјинске уступке Русији, неће довести до фаталног подривања америчког одвраћања у Европи, нити до фаталног подривања украјинског суверенитета. Напротив, то ће показати свету, да САД још увек могу да уравнотеже принципе са стратешким приоритетима“, пише Донато.

Што дуже САД остају уплетене у украјинску кризу, мање времена имају да мобилишу снаге које ће бити корисне да обуздају Кину. Амерички ресурси су ограничени, и то приморава Белу кућу да да приоритет, јер је садашњи сукоб показао, да Вашингтон неће моћи успешно да одржи борбе на два места у исто време.

„Шест месеци борбе је разоткрило слабости у способности Сједињених Држава да воде дуг рат, а камоли да се боре на два фронта. Вашингтон мора да концентрише своје ограничене снаге у одлучујућој тачки“, наглашава се у чланку.

Како аутор тврди, амерички лидери би боље служили својој земљи, када не би трошили ограничене ресурсе на сукоб од секундарног значаја, већ размишљали о предстојећој конфронтацији са Кином.

„Ово је борба од које ће зависити ток и контура следећег века. Не можемо бити јаки свуда, али још увек има времена да покажемо снагу у одлучујућем тренутку“, написао је амерички обавештајац.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке