Свет

УКРАЈИНА ЈЕ ТЕК ПОЧЕТАК, ПО ЊЕНИМ РЕЧИМА СЛЕДИ НЕШТО ЈОШ ГОРЕ! Муњевит напад се дуго спрема – биће хиљаде мртвих

Фото: Pixabay.com

Будући да је Си Ђинпинг крунисан за доживотног владара, сада га ништа не спречава да крене у напад на Тајван, у шта ће се засигурно укључити и Америка, тврди Оријана Скајлар Мастро, сарадница на Ун иверзитету Стенфорд.

Кина ће „гарантовано“ напасти Тајван након што Си Ђинпинг постане доживотни лидер, а то би могао бити један од најкрвавијих ратова у историји, упозорила је водећи стручњак, Оријана Скајлар Мастро, сарадница на Универзитету Стенфорд, верује да је инвазија на Тајван сада „вероватнија“ у Сијевом следећем петогодишњем мандату, јер његова војска „финализује“ планове да заузме острво, пише Тхе Сун.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такав потез би готово сигурно покренуо америчку интервенцију и довео до „најгорег рата у модерној историји“ са „хиљадама и хиљадама“ убијених сваког дана, наводи Мастро своје мрачно предвиђање. Кинески лидер је крунисан за доживотног лидера на 20. Конгресу Комунистичке партије у земљи, који је отворен прошле недеље обећањем да никада неће одустати од насилног преузимања Тајвана.

Кина сматра да је самоуправно острво део њихове територије и упозорила је да би сваки корак ка пуној независности довео до инвазије. Недавна посета америчке политичарке Ненси Пелоси Тајвану изазвала је жесток одговор Пекинга, са кинеским ратним бродовима и борбеним авионима који су опколили острво у великим војним вежбама.

Не можете без силе?
Након што је учврстио своју позицију на власти, Си је промовисао своје истомишљенике политичке савезнике како би му помогли да спроведе своју агенду. Мастро, научни сарадник на Институту за међународне студије Фриман Спогли, сматра се једним од водећих светских ауторитета за кинеску ратну машину. „Оно што бих рекла је да је нека врста употребе силе скоро загарантована“, рекла је она за Тхе Сун Онлине.

Она је рекла да Си Ђинпинг није желео никакву војну акцију током предизборног партијског конгреса, али сада када је „ограничење укинуто“ и повећани су ризици од напада на Тајван.

„Краткорочне изоловане блокаде или вежбе великих размера или чак ограничени напади су готово загарантовани – само је питање да ли ће покренути пуну кампању поновног уједињења.

Мастро је рекла да је њен став да је из Сијеве перспективе само питање чекања правог тренутка за покретање инвазије.

„Он је амбициозан, а будућност је неизвесна, па када дође та прилика, неће бити разлога за чекање. Била сам на Тајвану и разговарала сам са руководством и они су имали сличан став – да је већа вероватноћа да ће се овако нешто десити на крају СИјевог следећег мандата. Мислим да размишљају на начин ‘зашто чекати?’ па завршавају ствари на војној страни“, рекла је она.

Мастро је упозорила да не треба потцењивати људске и економске трошкове које би Си био спреман да плати да би учврстио своје место у кинеској историји.

„Сједињене Државе историјски желе да буду суперсила пре него што направе било какав потез. Иако Кина дефинитивно жели предност, не сматра да треба да минимизира жртве на ниво који задовољава Сједињене Државе пре него што покрене такве војне кампање.

„Кина је вољна да толерише тешке губитке јер се осећа снажније у вези са тим од Сједињених Држава, а аутократе су спремне да наставе да се боре упркос губицима. Он је прилично спреман да прихвати краткорочне високе економске трошкове на основу тога да то неће имати штетне ефекте на дуге стазе“, рекла је она.

Сценарио напада на САД
Скицирајући сценарио за рат између САД и Кине, Мастро предвиђа да је Пекинг убеђен да мора да нападне Америку „јако и рано“ у нападу у стилу Перл Харбора. Након тога, САД би могле да признају пораз за недељу дана док би се бориле да добију појачање.

Док се Пекинг можда припрема за муњевити рат како би прешао Тајвански мореуз и заузео острво, стручњаци кажу да би рат могао бити све само не брз. Са грубим плажама, стеновитим тереном, добро обученим браниоцима и немилосрдним морима, Кина би се могла суочити са истим бруталним ратом са којим се Русија тренутно суочава у Украјини. Тврди се да би Пекинг могао да окупи чак два милиона војника да би заузео Тајван.

Мастро је рекла да би разарања која би настала као последица кинеске инвазије засјенила све што смо видели у Украјини, са „хиљадама и хиљадама“ убијених „сваког дана“.

„То ће вероватно бити најгори рат у модерној историји“, закључила је она.

 

 

 

Извор: Мондо