Свет

ЗАДЊА 3 МЕСЕЦА ОВЕ ГОДИНЕ БИЋЕ ЈАКО ЛОША! Предвидео је кризу 2008.године сада упозорава

Pixabay.com

Мајкл Бери упозорава да нас чека „мајка свих финансијских криза“ и да ће берзе доживети потпуну пропаст, каo и тржиште криптовалута.

Мајкл Бери, легендарни улагач са Вол Стрита и оснивач фонда Сцион Цапитал који је водио до велике кризе 2008., сматра да нас чека „мајка свих финансијских криза“. Бери, који је први предвидео велику кризу на америчком тржишту некретнина 2008. и која је на крају потопила свет, сматра да су се улагачи на берзама превише заиграли, што у комбинацији с инфлацијом не води ни у шта добро.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бери сада има још мрачније предвиђање за крај ове године. Али, није усамљен. Већина америчких пословних и економских гуруа, од Ворена Бафета, преко економисте Џеремија Грантама и инвеститора Чарлија Мангера, до извршног директора ЈП Моргана Џејмија Димона, тврде да су пред нама „тешка времена“. Њихов став је да економија Сједињених држава проипада због инфлације која непрестано расте, потенцијалне рецесије, колапса тржишта некретнина, бескрајног рата у Источној Европи, прекида ланца снадбевања и других лоших аспеката који се дешавају око нас у овом тренутку. Као што је то било 2008. године, њихово мишљење је да ће се све што се дешава у САД и те како одразити негативно на цео свет, те да ће последице за многе земље бити фаталне.

Ако ставимо фокус на Беријеве предикције, које су до сада биле 95 одсто прецизне, јасно је да нам се црно пише, тврди се на yутјуб каналу Миллионаирес Инвестмент Сецретс. Он је још 12. августа ове године упозорио инвеститоре да је раст „медвеђег тржиста“ скоро завршен и да полако идемо ка дну, а управо од тог датума је тржиште пало за 17 одсто. Бари сада тврди да нам, у економском смислу, стиже судњи дан. Док свет полако улази у тунел рецесије, Бери има неколико корисних савета који ће нам помоћи да преживимо крах тржишта 2022. године.

Тржиште на ивици провалије
Бери сматра да америчко тржиште стоји на ивици провалије. Он каже да су сада времена турбулентија него раније, мислећи на више нагађања него 1920-их, више прецењености него 1990-их и више економских и геополитичких сукоба него 1970-их. Он је предвидео да ће акције доживети „мајку свих колапса“ пре више од годину дана и стога је објавио своје последње упозорење са графиконом који приказује нагли пад С&П 500 од када је достигао историјски максимум у јануару. И верује да ће још више падати.

„Имамо више спекулација него у двадесетим годинама 20. века, које су довеле до Велике депресије 1929. Имамо више валуације него у деведесетим годинама, које су довеле до дот.цом кризе почетком 2000-их“, написао је Бери на Твитеру, констатујући да су плате радника у овој години стагнирале, што је уз високе стопе инфлације осиромашило већину људи.

Мајка свих колапса
„Реалне плате, прилагодимо ли их за инфлацију, у овој години у САД-у су пале за 2,2 одсто. Чини ми се да је ово једина заиста битна вест у маничној години. Инфлација је ништа друго него масовни порез, не заборавите то“, написао је Бери, који је још у јуну поручио да су оне предзнак „мајке свих колапса“.

„Када крипто падне с билионских вредности, а разне меме деонице с десетина милијарди вредности, губици у Маин Стреету (улица у којој је смештено америчко министарство привреде, тј. реални сектор,) мериће се у величинама БДП-а појединих земаља.“

Улаже у затворе и луднице
Бери верује да се инфлација неће зауставити и да ће тржиште деоница наставити да пропада, односно да је чак осуђено на пропаст. Посебно ће паклено бити у последња три месеца ове године – дакле, по њему, пакао је већ почео. Зато је он продао апсолутно све своје деонице и уложио у Тхе Гео Гроуп, компанију која инвестира у приватне затворе и психијатријске клинике.По њему, инфлација и пратећа рецесија ће довести до велике незапослетности, те повећања стопе криминала која прати велику стопу незапослености. Последица тога, по њему, биће све више робијаша, али и људи којима је потребна стручна психијатријска помоћ. Бери, судећи по његовом улагању, планира да општу кризу искористи за додатну зараду.

Такође, Бери често на свом Твитер налогу дели и савете где и како инвестирати у ова кризна времена, па је тако посаветовао америчке инвеститоре да потраже нова тржишта и да свој новац почну да улажу изван Сједињених држава. Један од његових предлога је – Јапан. Бери тврди да ће три ствари бити од кључног значаја у наредног периоду: прецењено тржиште, инфлација и каматне стопе.

 

 

Извор: Мондо