Свет

ЗЕЛЕНСКИ НА САМИТУ У ЗАГРЕБУ: Хвала нашим хрватским пријатељима!

Фото: Фејсбук принтскрин

Украјински председник Владимир Зеленски видеопозивом из Кијева се обратио учесницима на првом парламентарном самиту Кримске платформе у Загребу који је домаћин.

„Хвала нашим хрватским пријатељима што су позвали наше украјинско изасланство на овај самит, што подржавате Украјину и Крим, то нас је ујединило и на прошлом самиту, те наше заједничке вредности, то је изостало, нажалост, 2014. кад је Русија почела са својом сулудом агресијом и сада сви осећају последице. Свет губи, а свему томе је узрок окупација Крима 2014. Сада су животе изгубили хиљаде и хиљаде Украјинаца, Руси убијају децу, жене и старце, независно од тога колико имају година. Свет је постао окрутније место где Русија може изазвати глад, руши стабилност и на Блиском истоку и северној Африци“, рекао је додавши како је Русија уцењује сада цео свет и тврди да је Крим њихов, преноси 24сата.хр.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Али украјинска застава поновно ће се вијорити на Криму и тек тада ће свет осетити да је рат престао“, рекао је.

Сви нивои су потребне како би се одговорило на руске провокације, нагласио је украјински председник.

„Тече девета година руске окупације, лишили су Украјинце нормалног живота и полуострво привредног развоја, забрањују верске слободе и имају верско и етничко чишћење, ако сте муслимани, Руси вас сматрају криминалцима, ако сте нека мањина, такође. Размислите о томе, људи тамо живе тако већ девет година. Повратак украјинске заставе на Крим је повратак нормалног живота“, поручио је.

 

 

Извор: Нова