Свет

ИЗРАЕЛЦИ РАЗВИЛИ ДРОН НЕВЕРОВАТНЕ СПОСОБНОСТИ! За 7 минута лоцира мету и све претвара у дим

У којој мери ово чудо може бити поуздано у решавању талачких криза и како препознаје ко је непријатељ?

Нови израелски дрон „Ланиус“ пробудиће у многима најгоре ноћне море, пише портал „Дриве“, специјализован за војне теме, портретирајући нову технологију за савремено ратовање. Реч је о летелици којом се управља на даљину, програмирана је за тражење мете и напад, а дизајн се темељи на технологији коју користе тркачки дронови. „Ланиус“ су мали смртоносни дронови, способни да се пробију у тунеле и сличне затворене просторе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према спецификацијама, „Ланиус“ досеже брзину од 70-ак километара на сат, максимална тежина је 1,25 килограма, а ограничено време лета је седам минута. Може да носи експлозив и није нужно да њиме оперира човек. Дрон је способан да мапира подручје у ком се креће у 3Д облику.

Мален и брз
На снимку компаније Елбит неколико војника је у граду који је окружен непријатељском ватром. Сатерани, одлучују да употријебе „Ланиус“. Војни коментатори одавно су предвидјели како је малени и брзи дрон који лети, изузетно примјењиво оружје за ратовање. У другом кадру је приказано како се мали дрон може користити и ручно.

Проблем да се разликује циви од војника, наводно, је решен способношц́у дрона да препозна ко је непријатељ. Али питање је колико би „Ланиус“ био поуздан у ситуацијама као што су талачке кризе?

Међутим, чини се да „Ланиус“ захтева зелено светло оператера пре акције, као што је наведено на Елбитовој веб страници, пише Дриве. Није сасвим јасно како се решава проблем губитка везе на изузетно тешким теренима. Истовремено, пише Дриве, може се користити вишеструки „Ланиус“. Примери мисија које може да изврши да би испунио своју сврху укључују мапирање индустријског комплекса или „неутралисање“ непријатеља и снајперисте.

Ако наиђе на претњу, може аутоматски да нападне мету. „Ланиус“ матични тип се може користити за слање читавог низа роботских возила, било земаљских или ваздушних, за подршку војној мисији.

Израелски „Ланиус“ није ни прво, ни једино застрашујуц́е оружје. Кинеска беспилотна летелица опремљена митраљезом је исто тако сјајна. Иако су застрашујуц́е, оне су оружје будуц́ности, истиче аутор Драјва у својој анализи вештог летец́ег убице „Ланијуса“. Очекује се да ц́е се ово оружје даље развијати. Америчка војска вец́ увежбава одбрану од „урбаних ројева“, дронова распоређених у урбаним центрима. Генерал-потпуковник Скот Мекин је у ранијем коментару за „Драјв“ описао како америчка војска има своје ројеве беспилотних летелица, али и како се спрема за напад.

– У неким случајевима смо били у могуц́ности да прелетимо 50 или више дронова изнад подручја које контролише један оператер. Ово је, верујем, велики напредак у нашим могуц́ностима – прокоментарисао је МеКин.

 

Извор: Информер

Ознаке