Свет

КИЈЕВ: Гађаћемо локације у Русији

„Оне се морају некако уништити, вероватно одакле се лансирају. Немамо ефикасна средства за борбу против балистичких пројектила, осим да их физички уништимо у фази лансирања“, објаснио је.

Ихнат је рекао да иранске ракете имају „домет од 300 до 700 километара, што у принципу неће бити ништа ново за Украјину, јер се Искандери руске производње користе од првог дана рата“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мислим да и врх војске и наши партнери раде на овом питању, тражећи ефикасне начине да се супротставе овим новим претњама“, рекао је Ихнат.

Два најјача украјинска средства за одбрану од иранских ракета су недавно испоручени, а то су најсавременији немачки противваздушни систем ИРИС-Т СЛМ и амерички НАСАМС, који је модернији и ефикаснији противваздушни штит од свих постојећих украјинских ракетни системи земља-ваздух кратког и средњег домета који датирају из совјетског доба.

Али поуздана одбрана од нисколетећих пројектила и дронова је веома изазовна чак и за најнапреднију светску мрежу противваздушне одбране, тако да чак и уз надоградњу, значајан број иранских пројектила и даље може да погоди мету.

Балистичке ракете погађају много јаче од крстарећих ракета и имају далеко веће бојеве главе од самоубилачких дронова великог домета.

Војни аналитичари кажу да је прецизност иранских балистичких ракета кратког домета прилично импресивна, а њихова тачност је више него довољна да уништи украјинске чворове за производњу и дистрибуцију електричне енергије, узрокујући потенцијално катастрофалну штету.

Украјинци су до сада доказали да су чврсти као ексери и веома прилагодљиви променљивим условима рата. Показали су и велику способност у уништавању пројектила и дронова пре него што су стигли до жељених циљева, међутим, и мањи део који нису успели да пресретну нанео је огромну штету. Страхује се да би стотине иранских балистичких пројектила које сада улазе у војну једначину могле озбиљно поткопати досадашњу ефикасност Украјине у пресретању и обарању.

На питање колико је забринут због могућих напада иранских балистичких ракета, шеф украјинске обавештајне службе генерал-мајор Кирил Буданов је прошле недеље рекао:

„То је озбиљна претња јер су, за разлику од руских пројектила, иранске ракете веома прецизне, веома брзе и њихове карактеристике доказане у борби.“

Извор: Б92