Свет

КЛАРК: „Руси ће бомбардовати“

Фото: Јутјуб

Угледни војни аналитичар Мајкл Кларк коментарисао је ситуацију у Херсону за Скај њуз.

Кларк каже да је ситуација хаотична, и иако се чини да су се руске снаге повукле, он очекује да ће оставити бројне замке и натерати Украјинце да плате за свој успех подметнутом „саботажом“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он сматра и да би на улицама могло бити ситуација које би се могле назвати „грубом правдом“ и да би то могло бити „веома ружно“.

Он каже да се чини да је већи део руске опреме повучен даље на север, али да је „паника“ која је настала током руског повлачења довела до тога да су се многи руски мобилисани војници удавили у реци Дњепар.

Целу ситуацију Кларк назива „хаотичним крајем несумњиво потпуног повлачења из Херсона“ и „пропагандном ноћном мором за Кремљ“.

Али упркос прослави која је захватила Украјинце, њихове снаге би могле да се суоче са још једним проблемом, односно да би се руске трупе могле консолидовати на источној обали реке, где би онда вероватно покушале да бомбардују Херсон артиљеријом, слично као што су то урадиле са Маријупољом и Северодоњецк.

Кларк сматра да ће Украјинци због тога морати да потисну Русе 30 или 40 километара на исток, али би то, како каже, подразумевало „заиста велики маневар“ да их опколи или притисне да се повуку.

Виши саветник украјинског председника Владимира Зеленског Михајло Подољак рекао је у петак на Твитеру да Москва планира да претвори град Херсон у смртоносну замку.

Руске снаге минирају „све“ док се повлаче из града и планирају да га гранатирају са друге стране реке Дњепар, претварајући га у „град смрти“, рекао је Подољак.

„Руска војска минира све што може: станове, канализацију. Артиљерија на левој обали планира да претвори град у рушевине. Овако изгледа руски свет: дошао, опљачкао, прославио, убио ‘сведоке’, оставио рушевине и отишао ,“ додао је он.

Извор: Јутарњи лист

Ознаке