Свет

МОГУЋА НОВА ИЗБЕГЛИЧКА КРИЗА! Ево шта се дешава на Пољским границама

Pixabay.com

Пољски граничари спасили су данас 10 људи из једне мочваре на граници са Белорусијом, саопштила је званична Варшава и упозорила на могућност избијања нове избегличке кризе на пољским границама.

– Током изузетно тешке акције пољкси граничари су у сарадњи са другим службама спасили укупно 10 странаца. Спашено је 8 држављана Шри Ланке, један држављанин Пакистана и један држављанин Индије – наводи се у саопштењу пољске граничне службе, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пораст броја избеглица са Блиског истока и из Африке који су стизали на пољску границу преко Белорусије изазвао је 2021. године хуманитарну кризу за коју су Пољска и Европска унија оптужиле Белорусију, наводећи да настоји да дестабилизује ЕУ иако су белоруске власти више пута негирале ове оптужбе.

Упоредо са забринутошћу за безбедност због рата у Украјини, Варшава упозорава на повећану активност избеглица на белоруској граници, а пољски званичници поново изражавају сумњу да би Минск могао бити умешан.

Пољска је такође почела да гради ограду од жилет-жице на граници са области Калињинграда јер верује да би ова руска енклава могла да се користи као рута за илегалне миграције.

Током последњих неколико недеља број дневних покушаја илегалних прелазака из Белорусије о којима извештава пољска гранична служба редовно је већи од 100, што је знатно више него током летњих месеци, додаје Ројтерс.

 

Извор: Блиц