Свет

ОВАКО БИ ЗАПАД ДА ОКОНЧА РАТ У УКРАЈИНИ? Путину да задржи овај део територије а Западу да учини следеће уступке

Земље НАТО пакта нуде руском председнику Владимиру Путину понижавајуће решење за окончање рата у Украјини. Западни медији пишу да велике силе нуде шефу Кремља да задржи Крим, али да одатле измести своју Црноморску флоту, а у замену за то траже да им препусти Донбас, Запорожје и Херсон, односно све области које је руска војска освојила у Украјини.

Бивши портпарол московског Института за међународне односе, историчар и политиколог Валериј Соловеј, позивајући се на своје изворе у Кремљу, открио је британским медијима детаље западног плана о завршетку сукоба у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Траже капитулацију
Он је рекао да план, направљен после руског повлачења из дела Херсонске области, практично подразумева капитулацију Москве и одрицање од свих територија освојених од 2014, осим Крима.

– Крим би остао у саставу Русије, али би требало да постане демилитаризована зона и о његовом статусу се не би разговарало до 2029. Руска Црноморска флота, у том случају, морала би да буде измештена са тог полуострва. Осим тога, дуж граница Белорусије, Украјине и Русије требало да буде направљена демилитаризована зона у ширини од 100 километара. Тешко наоружање не би смело да се нађе унутар те зоне – открио је Соловеј.

Он је додао да Западне силе траже од Путина да повуче војску и из отцепљене молдавске области Придњестровље, док би се Украјина обавезала на то да најмање седам година неће ући у НАТО.

– Шест земаља НАТО пристало је да пружи безбедносне гаранције за овакав договор – казао је Соловеј, који није открио које земље су у питању, али се претпоставља да су међу њима САД и Велика Британија.

Шта подразумева план НАТО
– Русији остаје Крим, али мора да буде демилитаризован. О његовом статусу се не би расправљало бар до 2029.
– формирање демилитаризоване зоне дуж границе Белорусије, Украјине и Русије у ширини од 100 километара
– да Русија повуче војску из отцепљене молдавске области Придњестровље
– Украјина да се обавеже да наредних седам година неће ући у НАТО

Према његовим речима, о овом предлогу западне силе још разговарају, а затим ће га представити најближим Путиновим сарадницима, који су се већ о томе позитивно изјаснили.

– Уколико Путин одбије ове услове, рат ће бити настављен. Ако масовни ракетни напади на украјинску инфраструктуру, на првом месту енергетску, буду настављени, то ће значити да је Путин одбио план. Уколико не буду настављени, то ће значити или да је прихватио план или да га разматра и купује време да би проценио ситуацију – рекао је Соловеј.

Преговори САД и Русије
Руски историчар је овај план открио након што су се у западним медијима појавили извештаји о томе да Русија и САД тајно преговарају о окончању сукоба у Украјини. У тим медијским извештајима наведено је да се тражи најбољи начин да се изађе из готово безизлазне ситуације. Неки западни званичници чак заговарају то да одмах буде потписано примирје, а да преговори о крају рата буду вођени током ове зиме.

Да би званични преговори заиста ускоро могли да почну говори и то што је саветник за националну безбедност председника САД Џејк Саливан недавно изненада посетио Кијев, након чега је Зеленски почео да прича о преговорима с Русијом. Медији су известили да је Саливан, који је тајно у контакту са саветником за спољну политику руског председника Јуријем Ушаковим и шефом руског савета безбедности Николајем Патрушевим, рекао Зеленском да би требало да започне преговоре с Москвом.

Саливан: Повлачење Руса из Херсона је изузетна победа
Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан оценио је да је повлачење Русије из Херсона „изузетна победа Украјине“.
– То је изузетна победа Украјине јер је једна регионална престоница, коју је Русија заузела у овом рату, сада поново под украјинском заставом. То има шире стратешке импликације и значи да је смањена дугорочна претња локацијама као што су Одеса и обала Црног мора. То свакако није крај, али је велики тренутак – оценио је Саливен.

 

Извор: Информер