Свет

РУСИ И УКРАЈИНЦИ СЕ ОТИМАЈУ ОКО ОВОГ ГРАДА! Мистерија Херсона ево зашто је значајан

Руско повлачење из Херсона изазвало је многе сумње међу украјинским, али и светским званичницима. Иако Руси тврде да ће напустити своје положаје и прећи са друге стране реке Дњепар, Украјинци им, очекивано не верују. Овај град је још на почетку рата пао под руску контролу, и то без веће борбе. Међутим, Украјина је жестоко кренула битку за контролу над Херсоном, јер је он стратешки битан и једној и другој страни. Разлога је много, али три се издвајају.

Према одлуци министра одбране Сергеја Шојгуа и команданта руских снага у Украјини Сергеја Суровикина, руски војници се повлаче из града Херсона и прелазе на другу страну реке Дњепар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјинска страна није позитивно реаговала на овај потез Русије, махом јер тамошњи званичници не верују да ће до повлачења заиста доћи. Саветник украјинског председника Михаил Подољак, рекао је да Кремљ планира да од Херсона направи „град духова“ и упозорио да се не наседа на могуће замке Русије.

Ситуација у Херсону већ неколико месеци није повољна по Русе, нарочито након украјинске контраофанзиве. Када је овај велики напад почео, украјинске снаге успеле су да уђу у Херсонску област, коју је Русија анектирала 30. септембра – и заузму неколико села и градова.

Од тада се Херсон често помиње у светској јавности, али има неколико разлога зашто и Руси и Украјинци желе контролу над овим градом.

Одступница са Крима

Сваки разлог је повезан са његовом географском локацијом. Наиме, Херсонска област се налази на југу Украјине излази на реку Дњепар. У релативној је близини локације које за руску и украјинску војску представљају логистичке центре.

Једна од њих је и полуострво Крим, које је Русија анектирала 2014. године.

Херсонска области води директно ка полуострву на које Руси већ месецима допремају опрему, оружје, и одакле је војска започела много напада.

Када је најављено повлачење из Херсона, саопштено је да ће се руске снаге повлачити управо ка Криму, где се и налази својеврсна одступница за Русе.

У случају да Украјинци наставе напредовање у Херсонској области и још више потисну Русе, Крим може бити сигурно уточиште за прегруписање.

У прилог томе говоре и поједине информације које су се појавиле у украјинским медијима, да Руси већ копају ровове на Криму.

Чување Одесе

Када је реч о Украјинцима, поред горуће жеље да поврате контролу над свим изгубљеним територијама, Херсон има дубље значење за њих.

Читав југ Украјине је изузетно плодан и погодан за трговину. Истовремено, ако успеју да одбране Херсон и зауставе напредовање Русије – зауставиће и Владимира Путина у остварењу великог циља.

У питању је, наравно, заузимање Одесе – кључне црноморске луке која за Русе има и „сентиментално“ значење. Руси су и 2014. године покушали да освоје Одесу, али су напади тада одбијени.

Исто се догодило и у првој половини ове године, када се лука нашла на мети Русије. Борбе су биле тешке и трајале су више недеља, али је Украјина сва средства уложила у одбрану Одесе, која је и успела.

Ако сада натерају Русе да се повуку изван Херсонске области, Украјинци могу да створе утврђење које ће, у случају да за тим буде потребе, одбранити Одесу.

Веза са Запорожјем и Донбасом

Како је географска позиција Херсона изузетно повољна, он је сем Крима и Одесе повезан и са Запорожјем и Донбасом.

 

Извор: Нова