Свет

РУСИЈА И КИНА ЗАДАЈУ УДАРАЦ ДОЛАРУ! Москва и Пекинг се договорили

Русија и Кина прелазе на плаћање у националним валутама за испоруке енергената, саопштио је потпредседник Владе Русије Александар Новак

„За испоручене енергетске ресурсе прелазимо на обрачуне у националним валутама, рубљама и у јунаима. На пример, плаћање за испоручени гас између ‘Гаспрома’ и Кине обавља се на паритетној основи у рубљама и јуанима“, рекао је Новак за телевизију „Русија 24“.

Како је додао, Русија и Кина активно прелазе на плаћање у националним валутама за испоруке нафте и нафтних деривата.

Новак је нагласио да је Кина стратешки партнер Русије у азијско-пацифичком региону и у руској трговини генерално, те да се значајно повећао трговински промет између две земље у енергетском сектору – за 64 одсто изражено у новцу и за 10 одсто у физичком обиму.

Новак је саопштио да Русија и Кина ускоро треба да потпишу међувладин споразум о испорукама додатних 10 милијарди кубика гаса Кини преко далекоистичне руте. Земље такође настављају преговоре о реализацији пројекта за испоруке гаса преко гасовода „Снага Сибира 2“.

Последњих година две земље појачавају употребу домаћих валута у међусобним обрачунима у покушају да се одвоје од америчког долара и евра. Москва је стално спроводила политику дедоларизације своје спољне трговине и посебно је повећала употребу јуана.

Поред кинеске валуте која се све чешће појављује у трговачким обрачунима, неке руске компаније почеле су да издају и обвезнице деноминиране у јуанима, док један број банака нуди депозите у тој валути. Према Новаковим речима, националне валуте су коришћене и за куповину различите опреме из Кине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Sputnikportal.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930