Србија

СРБИ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ПОСЛАЛИ НИКАД ЈАЧУ ПОРУКУ! После овога многи ће да се запитају

Председник Српске листе Горан Ракић поручује да народ у јужној покрајини жели само мир и да неће да трпи зулум Приштине. Аљбин Курти под притиском САД одложио кажњавање Срба са КМ таблицама до сутра ујутро

Срби са Косова и Метохије неће да плаћају било какав харач који измишља такозвани ‘премијер’ лажне државе Косово Аљбин Курти!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је јуче поручио Горан Ракић, председник Српске листе, који је истакао да српски народ у јужној покрајини тражи мир и поштовање онога што је потписано и договорено. Пре његовим речима, у Бриселу јесте договорено формирање Заједнице српских општина (ЗСО), док договора у вези са таблицама није било и све што се десило јесте насилна и једнострана одлука Приштине.

Самозвани ‘премијер’ Аљбин Курти, на другој страни, под притиском САД одложио је кажњавање Срба са КМ регистрацијама до сутра ујутру. Срби са КиМ, међутим, тврде да казне од 150 евра неће плаћати ни сутра, ни било када!

Само да не буде насиља
Лидер Српске листе Горан Ракић каже да Срби са Косова и Метохије моле Приштину да не употребљава силу према народу.

– Нећемо да плаћамо Куртијев харач и трпимо зулум! Заједница српских општина је плод договора и ми само то тражимо, да се потписани споразуми спроведу како је договорено. Желимо да живимо мирно и своји на своме, и не само ми са севера КиМ него и наша браћа са југа покрајине, од Лепосавића до Штрпца. Сви желе само мир и да остану на својим огњиштима. У Бриселу није постигнут споразум и за то је изричито одговорна Приштина. То сте могли да чујете и од међународних представника, пре свега од Жозепа Бореља. Овога пута је свима све јасно – нагласио је Ракић, додајући да је ‘дугачак списак онога што Приштина ради како би протерала Србе са Косова и Метохије’.

– Сменили су једнострано Ненада Ђурића, противправно су поништили наше регистарске таблице, одбили су формирање ЗСО, забранили су вакцинацију, изборе, референдум, не знам докле да набрајам… Пуцали су на Србе, туку их… Јасна је порука да нас не желе! Ми немамо куд! Ми смо своји на своме и надам се да нећемо морати да се бранимо. Али народу је доста терора и тортуре Приштине! – поручио је Ракић.

Вучић: Будимо зрели, победа је трајни мир

Председник Србије Александар Вучић разговарао је током претпрошле ноћи са представницима Срба са Косова и Метохије, поручивши да је време да као народ покажемо озбиљност и одговорност и сачувамо вековна огњишта.

– Ту су наши Срби са Косова и Метохије. Замолили смо их само да се чувају и да буду сталожени, да сачувамо мир, да сачувамо стабилност и да на туђу ароганцију и бахатост одговоримо онако како пристојни људи увек одговарају. Само хоћемо да чувамо своје и ништа више. Тако да сам сигуран да ћемо као народ показати зрелост и да ћемо сачувати своја огњишта – рекао је Вучић.

Председник државе је потом јуче послао поруку да је потребно трајно решити проблеме, а не остављати их деци.

– Победа је за мене ако сам сигуран да ће свака мајка мирно да заспи, да ће свако дете мирно да заспи, и српско и албанско. То би била победа за мене. За мене је победа да имамо трајни мир. Победа је када отварате фабрике. Победа је када трајно решите проблем за свој народ, а не да остављате замрзнуте конфликте својој деци – поручио је Вучић.

Такозвани ‘косовски премијер’ Аљбин Курти, на другој страни, упркос упорном одбијању сваког компромиса у Бриселу, током ноћи између понедељка и уторка је под притиском САД одложио почетак кажњавања Срба са 150 евра ако одбију да своја возила пререгиструју на ‘РКС’ таблице.

– Захваљујем амбасадору Џефрију Ховенијеру на његовој посвећености и ангажовању. Прихватам његов захтев за одлагање за 48 часова мере изрицања казни за нелегалне КМ аутомобилске таблице – написао је Курти на Твитеру, да би потом јуче током дана рекао да је ‘императив да се пронађе решење за пуну нормализацију односа до марта 2023. године’!?!

– Није време да се говори о новим одлагањима, већ да се уложе максимални напори да се у року од 48 сати постигне договор како би се пронашло решење за пуну нормализацију односа до марта 2023. године. То је био циљ разговора у Бриселу, а не да се ограничавамо на ствари као што су таблице – истакао је Курти.

Владавина права
Премијерка Србије Ана Брнабић, коментаришући све ове наводе, оцењује да само мир и стабилност могу донети просперитет на Балкану и да је наша држава показала колико је посвећена томе.

– Једино што желимо и једино што Срби са Косова и Метохије желе јесте примена постојећих споразума. Ништа више, ништа мање од тога. На крају крајева, кад говоримо о владавини права, која је једна од основних вредности ЕУ, онда су пуно поштовање и имплементација постигнутих споразума управо та врхунска вредност. Председник Вучић је одржао састанак са Србима са Косова и Метохије и замолио их да не наседају на било какве провокације јер је важно да покажемо колико нам је стало до стабилности. Шеф државе је у Бриселу показао да смо широки у схватању компромиса и колико нам је стало да наставимо дијалог – наглашава Брнабићева.

ХИЛ: САД и ЕУ траже од Куртија да таблице одложи на годину дана

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил каже да САД и ЕУ траже од Аљбина Куртија да питање пререгистрације одложи на годину дана.

– Европска унија ради одличан посао, али се не сме дозволити да хитни проблеми засене важна питања. ЕУ је јасно ставила до знања да им је потребно више од 48 сати, што су два дана, и мислим да је ЕУ јасно ставила до знања да би волела да види још 363 дана. Мислим да све стране схватају да треба да остану при томе. То што се десило у Бриселу показало је да постоји потреба за даљим разговорима. Начин да се дође до решења јесте флексибилност, уз напоре посредника ЕУ – наглашава Хил.

Амбасадор САД јуче је имао састанак са председником Србије Александром Вучићем, позвавши га да настави конструктивно ангажовање у Бриселском процесу.

– Конструктиван приступ је свакако начин за проналажење решења. Имао сам добар разговор са председником Србије Александром Вучићем. Разговарали смо о Бриселском процесу – истиче Хил, док председник Вучић каже да је америчког званичника обавестио о последњој рунди дијалога у Бриселу.

– Забринут сам за безбедност Срба на Косову и Метохији у светлу најновијег развоја догађаја. Захвалио сам се САД на ангажовању у смиривању тензија и спречавању даљих ескалација. Србија остаје искрено посвећена дијалогу и решавању свих отворених питања мирним путем и у доброј вери, како би се очували тешко стечени мир и стабилност целог региона – поручује Вучић.

НЕД ПРАЈС, ПОРТПАРОЛ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА
Позивамо Куртија да ради са високим представником ЕУ Борељом и специјалним представником ЕУ Лајчаком како би се постигао правичан компромис.

ИВИЦА ДАЧИЋ, ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ
Приштина мисли да међународна заједница неће ништа предузети против њих и сада је време да их неко разувери. Надамо се да ће међународна заједница моћи да нађе начин да запрети Куртију да не изазива сукобе.

ПЕТАР ПЕТКОВИЋ, КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ
Показало се да Аљбин Курти не жели дијалог и први пут се кристално јасно чуло од представника ЕУ да је он искључиви кривац за пропаст преговора у Бриселу.

 

Извор: Информер