Свет

УДАРНО! Кинези наоружани: Ако подигну борбене авионе…

Према анализи фабричких бројева кинеских борбених авиона, Народна Република Кина има најмање 200 „стелт“ борбених авиона Ченгду Ј-20.

Кинези имају и више од 240 вишенаменских борбених авиона Шењанг Ј-16, пише Дефенс њуз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Судећи по фабричким бројевима на авионима који су учествовали на аеромитингу у Џухају, који се одржава од 8. до 13. новембра у истоименом граду, Андреас Рупрехт, аутор неколико књига о кинеској војној индустрији и кинеском ратном ваздухопловству , сматра да су до сада произведене четири серије авиона Ј-20 и 11 серија авиона Ј-16.

Рупрехт је рекао за Дефенс њуз да је уочио шифру „ЦБ0369“ иза надстрешнице једног Ј-20, док је код другог приметио шифру „ЦБ0370“.

Судећи по јавно доступним фотографијама и видео снимцима кинеске летелице, ова два су произведена током четвртог производног циклуса. „ЦБ03“ је ознака четврте серије док је „ЦБ00“ ознака прве.

Последње две цифре кодова „ЦБ0369“ и „ЦБ0370“ сугеришу да су ово 69. и 70. примерци четврте серије.

Рупрехт тврди да је раније произведена серија авиона Ј-20 садржала 18, 46 и 56 модела. Ако је током четвртог производног циклуса произведено још 70 модела и приближно 18 претпроизводних модела слабијег квалитета, то значи да је до сада произведено 208 авиона Ј-20.

Авијацијски догађај у Џухају такође је открио јавности да су Ј-20 опремљени моторима Схенианг ВС-10Ц, турбовентилаторским мотором за авионе које производи сама Кина.

Џастин Бронк, виши истраживач за ваздухопловство и технологију у британском истраживачком центру Roial United Services Institute (РУСИ), каже да се на основу површинских детаља на авионима може видети да је кинеска ваздухопловна индустрија остварила значајан напредак у погледу контроле квалитета. . Он је додао да када је реч о стелт авионима, Кина наставља да сустиже САД.

Што се тиче авиона Ј-16, Рупрехт је рекао да је на трупу једног од њих уочен фабрички број „1105“, што би значило да је то пети примерак 11. серије.

Компанија Sheniang Aircraft, произвођач Ј-16, до сада је произвела 10 серија ових авиона, од којих је свака садржала 24 примерка. То значи да је летелица која је била изложена на аеромитингу у Џухају 245. модел до сада произведен у Шењанг еркрафту.

Авион Ј-16, фабрички број 1105, припада 172. ваздухопловној бригади Ваздухопловства Народноослободилачке армије Кине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист