Свет

УКРАЈИНЦИ У СТРАХУ: Командоси који немају шта да изгубе, стижу у Украјину

Фото: Јутјуб

Руска војска регрутује за борбе у Украјини припаднике специјалних јединица Војске Авганистана, изјавила су данас агенцији АП три бивша авганистанска генерала.

Они су навели да је реч о припадницима авганистанке војске који су се борили заједно са америчким снагама и после хаотичног повлачења САД прошле године побегли у Иран.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према њиховим речима, Руси покушавају да привуку хиљаде некадашњих авганистанских командоса у “своју легију странаца” понудама о стабилним платама од 1.500 долара месечно.

Нуде им и сигурна уточишта за њих и њихове породице како би избегли депортацију у Авганистан у руке талибана, што би, како многи сматрају, за њих значило смрт.

– Они не желе да се боре, али немају избор – рекао је један од генерала, Абдул Раоф Аргхандивал и додао да се десетине авганистанских командоса који су сада у Ирану, а са којима он комуницира порукама, највише плаше депортације.

– Кажу ми хајде дај нам неко решење. Шта да радимо? Ако се вратимо у Авганистан талибани ће нас побити – казао је он.

Аргхандивал је навео да регрутовање Авганистанаца спроводе припадници руске плаћеничке групе Вагнер.

Други бивши генерал Хибатулах Ализаи последњи командант авганистанског генералштаба пре него што су талибани преузели власт, изјавио је да у регрутовању помаже један бивши командант авганистанских специјалаца који је живео у Русији и говори руски језик.

За сада се не зна коликом броју њих је руска страна покушала да приђе, али је један од припадника специјалних јединица рекао за АП да комуницира преко WхатсАпп-а са око 400 других командоса који разматрају понуде.

Он је казао да се многи попут њега плаше депортације и да су огорчени што су их САД напустиле.

– Мислили смо да су могли да направе посебан програм за нас, али нико није ни помислио на нас – рекао је бивши командос, који је затражио да не буде именован јер се плаши за себе и своју породицу.

“Само су нас све оставили у рукама талибана””, истакао је он.

Командос је рекао да су њему понудили руске визе за њега, као и за његово троје деце и супругу који су још у Авганистану.

Другима је понуђено продужење виза у Ирану, додао је он.

Казао је и да чека да види шта ће други у WхатсАпп групама одлучити, али да мисли да ће многи прихватити понуду.

Извор: Танјуг