Србија

VUČIĆ SE DANAS SASTAJE SA MAĐARSKIM I AUSTRIJSKIM PREDSTAVNIKOM!

Председник Александар Вучић биће данас домаћин другог трилатералног Самита Мађарске, Србије и Аустрије, на коме ће учествовати мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер

Састанак Вучића са Орбаном и Нехамером планиран је у 14.15 часова, а након тога уследиће пленарни састанак делегација Србије, Мађарске и Аустрије, саопштила је прес слузба председника.

Заједничка конференција за медије Вучића, Орбана и Нехамера предвиђена је у 16 часова.

Први трилатерални самит Мађарске, Аустрије и Србије о илегалним миграцијама организован је 3. октобра у Будимпешти, где је Вучић најавио да ће Србија, што је био резултат договора тројице лидера, до краја године у великој мери ускладити визну политику са ЕУ.

– Тиме ћемо онемогућити да неко користи Србију као долазну земљу не због стварних потреба, већ илегалне миграције ка западу – истакао је тада Вуцицћ.

На самиту у Будимпешти покренута је заједничка акција три земље у борби са илегалним миграцијама, како би се смањио притисак на границе три земље.

Вучић је тада рекао да поново постоји раст избеглица из Авганистана, Сирије, Пакистана и других земаља, уз долазак и људи из Русије и Украјине.

Председник Вучић је поручио да Србија не жели да буде, како је рекао, „хот спот“ нити паркинг за мигранте, али да ће наставити према тим људи да буде солидарна.

Тројица лидера су разговарала и о међусобној помоћи током кризе када је реч о енергентима и храни.

Премијер Мађарске Орбан је изјавио у Будимпешти, да су руско-украјински рат, високе цене енергената и санкције скренули пажњу са проблема све већег броја миграната којима су највише угрожене управо ове три земље и да је зато потребна нова димензија сарадње.

– Ово је први у низу сусрета, окупили смо се због миграција, земље које најтеже погађа илегална миграната, сви смо угрожени, треба много улагати у решавање тих проблема, нисмо задовољни садашњом ситуацијом на граници Србије и Мађарске – рекао је Орбан на заједничкој конференцији за медије.

Он је рекао да је свима у Европи у интересу да се одбрамбена граница од миграната спусти све ниже и да прва одбрана не буде на српској-мађарској граници, већ да се помери јужније.

Орбан је нагласио да је Мађарска већ помагала Србији и Северној Македонији по том питању, али да је сада потребна нова димензија сарадње.

Канцелар Нехамер је рекао у Будимпешти да Србија не сме бити остављена сама у борби са притиском миграције, као ни Северна Македонија.

– Техничка сарадња ће донети подршку Србији да директно врати илегалне мигранте у земље порекла, тако да се тај притисак миграната смањи већ у Србији. Тиме се смањује и притисак на граници Србије и Македоније, а Аустрија ће обема земљама обезбедити техничку помоћ – истакао је Нехамер.

Тада је договорено да следећи састанак буде одржан на министарском нивоу у Београду, на коме ће бити разрађен акциони план за сарадњу три земље у спречавању илегалних миграција.

Тим поводом је у Београду 6. октобра одржан трилатерални министарски састанак Србије, Аустрије и Мађарске о ефикасном управљању миграцијама, на коме је тадашњи министар полиције Србије Александар Вулин рекао да су три земље веома забринуте због притиска миграната на границама, као и да ће Србија добити велику помоћ Аустрије и Мађарске да би заштитила своју границу према Северној Македонији од прилива илегалних миграната.

Вулин је навео да је у питању техничко опремање и да ће се заједно радити на повећању броја људи и јединица које ће бити распоређене на граници Србије.

Савезни министар унутрашњих послова Аустрије Герхард Карнер указао је тада у Београду да прекогранични криминал захтева прекограничну сарадњу и истакао да је Аустрија веома погођена миграцијама и да је од почетка године та земља имала 58.000 захтева за азил и то из земаља за које је немогуће добити азил – Туниса, Марока и Индије који су успели да дођу до Европе.

Министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је у Београду да су се Мађарска, Аустрија и Србија договориле да уједине снаге и још више учврсте границе између Србије и Северне Македоније, и у погледу људства, и опреме.

Он је нагласио да је Мађарска спремна да учествује у тим заједничким напорима у одбрани јужне границе Србије, било што се тиче људства, било технике и опреме, у циљу да се обезбеди што боља заштита границе Србије и Северне Македоније.

 

 

 

 

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930