Свет

ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО! Нема тог притиска који ће нас окренути против Србије

Наше две земље подржавају се када је реч о територијалном интегритету. То је још чвршће него пре и тако ће остати. Градићемо везе и снажно пријатељство у будућности на најбољи могући начин, у интересу два народа.

Ово су кључне поруке председника Србије и Азербејџана, Александра Вучића и Илхама Алијева, које су јуче послали из Бакуа. Двојица лидера разговарали су о унапређењу даље сарадње, а закључак је да су отворена нова поља по питању међусобног трансфера технологије у војној индустрији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Отворена нова поља сарадње у војној индустрији, заједно на трећа тржишта
Вучић је захвалио Алијеву што разуме тешкоће са којима се наша земља суочава када је реч о очувању поретка УН на нашој територији.

– Наше пријатељство је чврсто и нема тог притиска да неко окрене Азербејџан против Србије и обратно – рекао је Вучић. – Бескрајно сам захвалан на пријатељству и искреном односу. Надам се да ћете ускоро посетити поново Србију и да вам то буде стална станица на путу за било коју европску земљу, да вам то буде и као нека врста друге отаџбине у коју увек долазите.

И азербејџански председник потврдио је ставове свог српског колеге да ће две земље наставити да се подржавају по питању поштовања суверенитета и истакао да се, захваљујући Вучићевој визионарској политици, Србија развија.

Извоз струје следеће године
На састанку званичника речено је да ће се предузети кораци да Азербејџан од почетка следеће године извози струју у Србију. Вучић је на заједничкој конференцији за медије истакао да су у току разговори о томе како да се у Србији направе трансмисиони системи и да се унапреде како би у Србији могла да се преузима струја која ће подводно кабловима долазити до Румуније и Мађарске.

Он је рекао да су већ разговарали и како, кроз интерконекторе који ће бити изграђени са Бугарском и Северном Македонијом, Србија може да дође и до азербејџанског гаса.

– Иако Азербејџан и Србија воде независне политике, блиско су повезане – рекао је Алијев. – Залажемо се да се спроводе само међународне норме и оне треба да важе за све земље. Широм света данас се могу видети двоструки стандарди и то је прилично проблематично и забрињавајуће.

Међусобно поштовање територијалног интегритета

Председник Србије указао је да постоји велика разлика између Алијева и многих који имају више сировина него што их има Азербејџан, али да се резултати виде када неко домаћински води земљу:

– Ово сам рекао не зато што су нам потребне количине гаса и струје, јесу нам потребне, али не као Еворпи – навео је шеф српске државе. – Мање нам је потребно него Европи, можемо и без тога да преживимо, али осећам истинско поштовање према Алијеву и резултатима Азербејџана. И он је мени рекао да је једва препознао неке делове Београда када је дошао.

Алијев је истакао да је сарадња Бакуа и Београда одлична, да се очекује повећање у области трговине и да још треба да се развија у области транспорта:

– Што се тиче области енергетике, она јесте део наше агенде. У последње време додат је изузетан значај у том контексту. Извозимо енергетске производе у Европу, па и некима од суседа Србије. То су природни гас, електрична енергија, ту имамо добар простор за сарадњу.

Обишао центар „Хејдар Алијев“
Председник Србије обишао је центар „Хејдар Алијев, као и изложбу олдтајмера:

– Величанствени центар Хајдара Алијева ме импресионира сваки пут када га посетим. Дух великог вође и државника, који је своју земљу повео на пут просперитета и напретка, видљив је у сваком кутку и подстиче нове генерације да наставе истим путем.

Када је реч о новим пољима сарадње у војној индустрији, Вучић је после састанка са тамошњим министром војне индустрије Мадаром Гулијевим навео да би са неким производима које би две земље у будућности заједнички радиле могле да излазе и на трећа тржишта, а да је управо то разлог честих састанака званичника.

– Делегација Азербејџана ће већ у наредних неколико дана доћи у Београд. Много смо научили и о самом деловању њихове војске и како треба да се структурише и много тога смо спремни да размењујемо. И ми производимо нека добра оруђа и нека оружја, а спремни смо да заједнички гледамо како да све то заједно модернизујемо и како можемо да идемо у корак са свима другима у свету, а да будемо себи довољни.

Вучић је рекао да се у ово тешко време може видети како и велике државе могу да губе огромну снагу за веома кратко време и да морамо да будемо спремни на то да наше земље можемо да сачувамо у ова немирна времена.

Укратко
Вучић је јуче рекао до краја следеће године очекује директну линију Београд – Баку. Он је казао да је то још једна важна и велика линија, а која ће подстаћи туризам и додатно повезати две пријатељске државе и два народа.

 

Извор: Srbija Danas