Издвајамо Србија

ДРЕЦУН: Тачи навлачи Србију на танак лед и ево шта нуди за север Косова

Фото: Јутјуб

БЕОГРАД – Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун упозорио је данас да је регион, с оживљавањем великоалбанске идеје, на путу да буде талац геополитичког сучељавања великих сила, што Србија упорно избегава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да „неко жели да дестабилизује регион у наредном периоду да би се одстранио утицај једне конкурентске силе“. Дрецун сматра да је на Србији да упозори да постоје они који могу да дестабилизују регион и „уведу га у затворену спиралу насиља“ додајући да Србија то неће дозволити и да је дипломатски пут „можда најважнији пут“ да се спречи дестабилизација региона.

„Видимо да читав регион, уместо да се окрене будућности, уместо да се окрене ономе што премијер Србије Александар Вучић говори да су нам потребни заједнички инфраструктурни пројекти, царинска унија, велико тржиште и да се из те бурне, тешке, оптерећујуће наслеђене, националистичке ратне прошлости региона, окрене сарадњи, међусобном помирењу и разумевању, неко жели да дестабилизује регион у наредном периоду да би се одстранио утицај једне конкурентске силе“ рекао је Дрецун.

Он је нагласио да очекује снажнију реакцију европских званичника оценивши да „благе реакције и ћутање на агресивне, дестабилизујуће и брутално претеће поруке албанских званичника“, могу само да охрабре екстремисте“ међу којима је навео Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија и Едија Раму. Дрецун је нагласио да Србија нема „агресивну реторику“ када одговара на поруке Албанаца наводећи као пример „стабилизујуће понашање“ Вучића.

„Само проблем што неки изгледа нису искрено посвећени стабилности региона“, рекао је Дрецун. Он је додао да је Тачи у „великој заблуди“ када говори о „добросуседским односима две државе“ истакавши да КиМ „нити је нити ће икада бити за Србију некаква држава“.

Према његовим речима, Тачи је „дволичан и непредвидив“ и уместо што је на високој функцији у косовској власти, требало би да се нађе на оптужници специјализованог тужилаштва суда који треба да суди припадницима ОВК.

„У међувремену, далеко од очију јавности, испод жита, покушава да навуче Србију на танак лед, нудећи да наше руководство са њим разговара о трампи. Север Косова за југ централне Србије. Та прича је за нас неприхватљива, ми верујемо у целину наше државе, територијални интегритет штитимо и нећемо то да урадимо“, нагласио је Дрецун.

Он је додао да Тачи све ради да би „дестабилизовао ситуацију“ и односе између Срба и Албанаца, Београда и Приштине и у региону тако што , шаље поруке о унији Косова и Албаније оживљавајући тако великоалбанске идеје. Дрецун је подсетио да је Тачи у два наврата рекао да Русија покушава да преко Србије дестабилизује Косово чиме је, како је рекао, поручио ће Косово, односно „великоалбански пројекат“ бити „спољни зид заштите западних интереса на Балкану од руског продора“.

„Они сада нуде – Тачи, Рама и сви албански лидери, да великоалбански пројекат буде штит западних интереса на Балкану против руског присуства и ту покушавају да нађу копчу са западним интересима“, рекао је Дрецун.

Извор:Танјуг/РТС