Свет

ОВИ СНИМЦИ СУ УЗНЕМИРИЛИ АМЕРИКУ! Оно што Руси ОВДЕ раде више их је потресло него оно у Украјини

Нису то очекивали

Русија наставља да шири војне базе у арктичкој регији упркос губицима у Украјини, пише ЦНН који је дошао у посед нових сателитских снимака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг такође је за ЦНН рекао у ексклузивном интервјуу у петак да сада постоји „значајно гомилање руске војске на далеком северу“, због чега је и Северноатлантски савез „удвостручио своју присутност“ као одговор.

Видео снимци су се појавили након што је виши званичник западних обавештајних служби рекао за ЦНН да је Русија повукла чак три четвртине својих копнених снага из регије крајњег севера у близини Арктика, и да их шаље да ојачају своју посрнулу војну операцију у Украјини.

Сателитске фотографије, које је ЦНН добио од компаније „Маxар Тецхнологиес“, показују низ руских радарских база и писта које су се побољшавале током прошле године.

Слике не показују некакав драматичан развој градње, већ наставак напретка у утврђивању и ширењу подручја за које аналитичари кажу да је од виталне важности за руску одбрамбену стратегију, поготово у време великог притиска на ресурсе Москве.

Према компанији, слике показују наставак рада на радарским станицама у месту Оленегорск, на полуострву Кола у северозападној Русији, и у Воркути, северно од Арктичког круга.

Чини се да такође показују напредак у току рада на довршетку једног од пет радарских система Резонанс-Н у Островној, месту смештеном уз Баренцово море, у близини Норвешке и Финске на западу Русије. Руски званичници тврде да Резонанс-Н може открити невидљиве летелице и објекте.

Три нове куполе, као и кућишта отпорна на временске услове која се користе за заштиту радарских антена, довршена су ове године на месту ПВО Тикси, на крајњем североистоку, ако је за веровати Маxаровим сликама и анализама.

Ту су и побољшања узлетно-слетне стазе и стазе за паркирање у ваздушној бази Нагурскоје, најсевернијем руском војном објекту, и побољшања узлетно-слетне стазе у ваздушној бази „Темп“, на острву Котелни, на североистоку земље.

 

Извор: Srbija Danas