Србија

СРБИЈА ЈЕ ВЕЋ У РАТУ! Ево о чему се ради

Влада Србије донела је синоћ одлуку да од КФОР-а на Косову затражи повратак припадника српске војске и полиције на Косово и Метохију, ова одлука је подсетимо у складу са Резолуцијом Савета Безбедности Уједињених Нација 1244.

Ову одлуку коментарисали су у јутарњем програму Курир телевизије Зоран Анђелковић, некадашњи председник Извршног већа Косова и Метохије и Зоран Милосављевић, политиколог.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Врло је прецизно записано чиме би се бавиле те јединице. То је питање очувања граница, дакле стајање на административним и граничним прелазима. Друго, то је очување културне баштине, а видели смо како је Кфор успео да је заштити 2004. године. И наравно, обезбеђење српских средина – рекао је Анђелковић и додао да су претходне три деценије против Србије води озбиљан рат.

– Да будемо искрени, против Србје се последњих 30 година води облиљан рат у свим сферама. Рат је и на папирима и медијски и хибридни и овакав и онакав. Сећам се деведесетих када је Милошевић са одушевљењем прихватио Венс Овенов план, али већ после првих потписаних папира смо схватили да они служе само да се превазиђе неки тренутак, да западни политичари добију неке поене јер су нешто важно завршили. Ствар се, нажалост, углавном завршава на штету Србије и српског народа – рекао је Анђелковић.

Милосављевић се надовезао на саговорника и објаснио да се врста рата која се води против Србије назива хибридни прокси рат.

– Против Србије се води хибридни прокси рат. То значи да се води свим могућим средствима и то преко одабраних актера који су у овом случају албанске структуре. Све им се прашта. Ово што они раде је веома опасно понашање и стварање атмосфере како би се постепено и трајно одаљили од онога што је потписано. Шта сада значи ових седам споразума. Шта то значи за међународно јавно право. Наставак ове ескалације води где?

– Имамо хапшење једног полицајца, па сада другог. Да ли они хоће да направе ситуацију такву да ви просто морате да реагујете онако како једино можете не бисте ли заштитили свој народ? – рекао је Милосављевић.

Анђелковић је нагласио да наше јединице не би ишле на Косово и Метохију већ да би очувале мир за све народе који живе у јужној српској покрајини.

– Неће јединице замо да иду да ратују, него да сачувају мир за све народе који доле живе.

 

 

Извор: Курир