Србија

ВУЧИЋ ОТКРИО! Имамо ново налазиште ЗЛАТА у Србији! Нећете веровати у ком делу земље се налази

Председник Србије Александар Вучић говорио је сино, поред политичке ситуације, и о економским темама, а једна од важних вести је да је пронађено и потпуно ново налазиште злата у једном од најсиромашнијих делова Србије.

– Успели смо да сачувамо јавне финансије неокрњеним, имамо највеће девизне резерве у историји Србије, највеће количине злата, стојимо веома чврсто. Стопа јавног дуга је испод 55 одсто – рекао је Вучић и додао да имамо око 38 тона злата у резервама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је открио да је пронађено злато и калцијум-карбонат у Србији.

– Пронашли смо калцијум-карбонат у Србији. Као да нас је Бог погледао. Пронађено је и потпуно ново налазиште злата у једном од најсиромашнијих делова Србије, једно од 80 највећих налазишта злата на територији Србије – рекао је Вучић.

Литијум
Међутим, истиче да је за њега литијум још тема, али да се не копа.

– Ја бих све урадио другачије али код Владе видим да такво расположење не постоји – истакао је.

Председник је поставио питање које би упутио себи за годину дана, а то је „хоће ли бити зима 2024. још тежа“.

– Мислим да ни зима 2024 неће бити лака. Надам се да нешто до пролећа 2024. може нешто да се деси, а 2023. биће грозно, нема ништа – истакао је.

Вредност БДП-а
Он је рекао да ће вредност БДП-а Србије на крају ове године износити око 62-63 милијарде евра и да је готово сигуран да наша земља неће ући у рецесију.

– Не заборавите, 2012. укупна вредност свега што смо направили у Србији (БДП) била је 32 милијарде евра, а ове године биће у вредности од 62 милијарде евра. Све што сте пре правили деценијама, ми смо за само 10 година удвостручили. Грађани треба да буду поносни на своју земљу, то су подаци којима нико не може да опепели – рекао је Вучић за РТС.

На питање да ли ће нови аранжман са ММФ ограничавати пензије и правити проблем око једнократних помоћи, Вучић је рекао да неће, али да хоће за једнократна давања.

Додао је да је ММФ правио проблем и што од сутра почиње исплата 5.000 динара помоћи за младе.

– Биће једнократних помоћ и даље ако будемо успешни и имали добру стопу раста. Они (ММФ) од нас траже пре свега успехе у енергетици. Ја сам инисистирао да добијемо тај (стенд бај) аранжман, јер тражим контролу над нама – казао је Вучић.

Он је нагласио да је у свакој сфери друштвеног живота у Србији остварен огроман напредак додајући да бисмо то имали и даље морамо да будемо посвећени, да добро разумемо своју позицију и да чувамо и штитимо своју државу.

Потрошачка корпа

Када је реч о потрошачкој корпи, како је навео председник на РТС-у, тачно приказују податке, али погрешно их тумаче.

– Нама је 2012. било потребно готово 1,6 просечних зарада за покривање потрошачке корпе, данас 1,1. Аутомобила имамо за 600.000 више, камиона за готово два пута више – казао је.

Наводећи да се у Србији умногоме све променило на боље, Вучић каже да се то мора наставити – да се ради, да се бори.

– Морамо енергетику да решимо, то је страшно важно, да наставимо реформе, да се чује глас свих лекара, медицинских сестара у здравству, да даље модернизујемо војску – казао је.

Резерве гаса

Председник је рекао да је Србија обезбедила довољне количине гаса и струје и указао да ће следећа зима бити најтежа.

– Суштина је да смо ми обезбедили резерве гаса, увезли смо и угља довољно. Сналазили смо се у паметно време – рекао је председник.

Најавио је да за неколико дана иде у Азербејџан како би разговарао о струји, гасу и, како је рекао, још о неким другим стварима.

– Ми смо све урадили, али следеће године биће проблем и за нас. Нема теорије да ћемо моћи да допунимо складишта гаса за следећу годину. Волео бих да се рат у Украјини заврши ускоро, али неће – рекао је Вучић.

Каже да су Руси стабилизовали своје позиције, али да и једнима и другима недостаје муниција.

– Рачунамо да ће тај рат трајати дуже од целе следеће године и да ће следећа зима бити најтежа – рекао је Вучић.

Набавка авиона
У том смисли наводи да је српска војска, када је он постао министар одбране, имала један авион МИГ 29 којем су скидали делове да би могла једном да полети у шест месеци, као и два, како их војници зову „мртвачка сандука“ – МИГ 21, авиони, за које каже, је време прегазило.

– Данас имамо 14 29-ки модернизованих и набављамо нове, а да не причам о противваздухопловним системима, да не причам о броју тенкова, ПАСАРС-а, оклопних возила – Лазара, Милоша и свега другог. У свакој сфери друштвеног живота је огроман напредак, а да бисмо то имали морамо да будемо посвећени да добро разумемо своју позицију и да чувамо и штитимо своју државу – казао је председник.

Инвестиције
Закључно са 10. децембром имамо четири милијарде и 95 милиона ниво страних директних инвестиција, рекао је вечерас председник Вучић и додао да ће Србија завршти годину са дефицитом од 2, 8 до 2, 9 одстои додао да ће Србија завршти годину са дефицитом од 2, 8 до 2, 9 одсто.

– Рекордан ниво, када причате о гринфилд и бранфилд инвестицијама и ономе што ми инвестирамо, а не о продаји и затварању фабрика, као што је то био случај двехиљадитих година. То су фантастични резултати. И успели смо да надоместимо то са других континената пошто Европа мање инвестира из својих разлога, пре свега из Азије – рекао је председник.

Додао је да недостају корејске, али да пристижу и кинеске и јапанске инвестиције, на шта је посебно поносан.

– Недостају корејске инвестиције у већем обину, имамо фабрику у Паланци. То је суштина.Ми морамо да живимо и да гурамо напред – поручио је председник и додао да „сви јунаци почну да кукају као деца када плату не добију први пут на време“.

Додао је да сутра мора да се исплати 500.000 младића и девојака од 16 до 29 година.

– И у понедељак још 500.000 њих који су се пријавили за тих 5.000 динара и држава мора да живи и да ради – истакао је председник.

 

 

Извор: Блиц