Свет

СТРАХ СЕ ШИРИ ШПАНИЈОМ! Сумњива пошиљка стигла премијеру после ове изјаве

Фото: Pixabay.com
Pixabay.com

Полиција у Шпанији истражује неколико случаја слања писма са експлозивом, дан након што је једно експлодирало у украјинској амбасади у Мадриду. Верује се да иза слања писма-бомби стоји Русија и да жели да застраши Шпанију која пружа новчану и војну подршку Украјини.

Наводна писма-бомбе су до сада послата премијеру, министарству одбране, украјинској амбасади, компанији која производи ракетне бацаче који су донирани Кијеву, и војној ваздухопловној бази у близини шпанске престонице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Писмо-бомба је експлодирало када га је отворио запослени у амбасади у среду, због чега је задобио лакше повреде руку и навело Украјину да упозори своје остале дипломате да појачају своје безбедносне мере.

Друго писмо, откривено неколико сати касније у компанији за производњу оружја Инсталаза у Сарагоси у региону Арагон, која производи ракетне бацаче Ц90, деактивирали су официри одељења за бомбе.

У раним јутарњим сатима у четвртак, полиција је позвана у ваздушну базу Торехон де Ардос након што су тамошњи безбедносни системи открили сумњиви пакет.

У четвртак ујутру је саопштено и да је писмо које је садржало „пиротехнички материјал“ и насловљено на премијера Педра Санчеса, пресретнуто 24. новембра у палати Монклоа, његовој званичној резиденцији.

Убрзо након тога, министарство одбране је потврдило да је сумњиви пакет откривен у 9 сати ујутро, што је изазвало позив официрима одељења за бомбе.

Шпанско министарство унутрашњих послова саопштило је да га је откриће пакета у палати Монклоа навело да нареди хитно појачање безбедности у јавним зградама – посебно када је реч о поштанским пошиљкама.

Портпарол министарства рекао је да су рендгенски снимци показали да коверта послата сателитском центру Европске уније у бази Торехон де Ардос садржи неку врсту механизма.

– Службеници националне полиције и цивилне гарде отишли ​​су у базу да запечате подручје, а полицијски истражитељи анализирају коверту која је била адресирана на сателитски центар – рекао је он.

У четвртак је и амбасада САД у Мадриду добила је писмо сличне садржине, известила је телевизија Ла Секта.

Писма-бомбе стигла са исте адресе?
Прелиминарне истраге сугеришу везу између писма које је стигло амбасади и писма које је откривено у компанији Инсталаза, пошто су обе коверте наводно имале исту имејл адресу пошиљаоца.

Према првим индицијама, свих пет писама-бомби које су послате на адресе државних канцеларија, приватних компанија и украјинске амбасаде у Мадриду, послата су из Шпаније, изјавио је заменик шпанског министра унутрашњих послова Рафаел Перес.

Он је новинарима рекао да су експлозивне направе кућне израде послате у смеђим пакетима и да су садржале запаљиви прах и жицу да би се изазвао изненадан пламен, а не експлозије.

Амбасадор Украјине у Шпанији Серхиј Похорелцев рекао је да је први сумњиви пакет упућен њему и да је предат команданту амбасаде.

– Пакет је садржао кутију, што је изазвало сумњу команданта и он је одлучио да је изнесе напоље, без икога у близини, и отвори је – рекао је Похорељцев за украјински новински сајт “Еуропеан Правда”.

– Након што је отворио кутију и чуо шкљоцај који је уследио, бацио ју је, а затим чуо експлозију… Упркос томе што није држао кутију у тренутку експлозије, командант је повредио руке и добио потрес мозга – рекао је он.

Запослени је одведен у болницу и убрзо након тога отпуштен.

Роса Серано, делегат шпанске централне владе у Арагону, рекла је да је компанија за оружје у Сарагоси контактирала полицију након што је добила писмо које није очекивала.

– Била је то коверта димензија 10 са 15 цм и дебљине нешто више од једног центиметра. Коверта је прегледана и рендгеном, и утврђено је да садржи мало пуњење које је дизајнирано да изазове експлозију када се отвори. Не знамо која је то врста експлозива – рекла је Серано радио станици СЕР.

Према њеним речима, изгледа да је пакет изгледа повезан са Украјином, јер има исту имејл адресу пошиљаоца као и бомба послата амбасади у Мадриду, пренео је „Гардијан“.

Серано није рекла име компаније, али су шпански медији објавили да се ради о Инсталази и рекли да је производила ракетне бацаче које је Шпанија послала Украјини док се бори против руске инвазије. ЦНН није могао одмах да потврди тај детаљ.

– Знам да је фирма дуго времена била произвођач оружја, са најсавременијим објектима – рекла је Серано у радио интервјуу.

Полиција је обавестила Национални суд Шпаније, који истражује тероризам, о свакој од бомби са писмом, наводи се у саопштењу.

Након открића првог пакета, Дмитро Кулеба, украјински министар спољних послова, позвао је све амбасаде земље да пооштре мере безбедности.

Министар је такође позвао своје шпанске колеге да предузму хитне мере за истрагу напада, додајући да ко год да је одговоран „неће успети да застраши украјинске дипломате или заустави њихов свакодневни рад на јачању Украјине и супротстављању руској агресији“.

Шпанија шаље полицију да истражи ратне злочине
Један од разлога зашто се сада дешавају ови инциденти у Шпанији могла би да буде недавна објава премијера Санчеса о слању шпанске полиције у Украјину како би помогла у истрази наводних ратних злочина.

Он је то рекао Парламентарној скупштини НАТО-а у Мадриду у понедељак 19. новембра.

Претходна делегација шпанских полицајаца већ је стигла у Кијев да се састане са представницима украјинског јавног тужилаштва, саопштило је тада шпанско Министарство унутрашњих послова.

На првом састанку две земље су утврдиле услове сарадње и прецизирали области распоређивања, саопштило је министарство.

Убрзо након ових вести, на Санчесову адресу је стигло сумњиво писмо, како је објављено 1. децембра.

Подршка Шпаније Украјини је непоколебљива
Министар спољних послова Хозе Мануел Албарес разговарао је телефоном са украјинским амбасадором у Мадриду како би се распитао о здравственом стању рањеног човека. Шпански министар, који је био у румунској бази Фетести да посети шпанске трупе у мисији НАТО, контактирао је Похорелцева чим је чуо вест.

Албарес је позвао и Дмитра Кулебу, — који му је дан раније дао орден Јарослава Мудрог за подршку Шпаније Украјини — и пренео му солидарност шпанске владе. Кулеба је одговорио захвалношћу на подршци, наводе дипломатски извори.

Санчес је недавно позвао Русију да се повуче са свих украјинских територија унутар њених међународно признатих граница. Председник Владе Шпаније је потврдио да „Шпанија понавља најоштрију осуду неоправданих агресија, укључујући привремену окупацију полуострва Крим, где њене незаконите радње представљају флагрантно кршење међународног хуманитарног права и људских права“.

Огласила се руска амбасада
Руска амбасада у Шпанији осудила је слање писама бомби у тој земљи.

У објави на Твитеру руска амбасада је на шпанском написала: „Било која терористичка претња или дела, а нарочито ако су усмерени против дипломатске мисије, заслужују настрожу осуду.“

 

Извор: Блиц