Свет

УДАРНА ВЕСТ! Нападнути Крим и Мелитопољ: „Ако падну, све ће се срушити“

Украјина је напала заузети Мелитопољ, стратешки лоциран град на југоистоку земље, јавили су украјински и руски извори.

Руси су рекли да су у ракетном нападу погинуле две особе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Промосковске власти у тој области кажу да су у ракетном нападу погинуле две особе, а повређено 10, док градоначелник у егзилу Иван Федоров каже да је убијено на десетине „опадача“.

Федоров тврди да је напад погодио цркву коју су Руси претворили у окупљалиште. Саветник украјинског председника Зеленског каже да је град Мелитопољ кључан за одбрану југа.

„Ако [град] падне, цела линија све до Херсона ће се срушити“, рекао је он у видео интервјуу на друштвеним мрежама. Ројтерс није могао независно да провери извештаје о нападима или смртним случајевима.

Експлозије и на Криму и у седишту руске Црноморске флоте

Такође је било извештаја о вишеструким експлозијама које су погодиле Крим који је анексирао Русију. Наводно, погођена је и касарна. Украјински званичници нису коментарисали експлозије на Криму. Такође је било извештаја о експлозијама у Севастопољу, седишту руске Црноморске флоте, у руској војној касарни у Советском и у областима Хвардијске, Џанкоја и Нижњохирског.

Незванични кримски медијски портал „Кримски ветар“ објавио је да има мртвих и рањених у експлозији у руској војној касарни у Советском. Међутим, проруски канал Крим тврди да је пожар у касарни изазван „непажљивим руковањем ватром“. „Две особе су погинуле. Сада су сви војници, око две стотине људи, смештени у друге просторије“, наводи се.

Сергеј Аксенов, шеф Крима којег је поставила Русија, објавио је на Телеграму: „Систем ПВО је радио изнад Симферопоља. Све службе раде као и обично“. Михаил Развожајев, гувернер Севастопоља, рекао је да су експлозије изазвале „вежбе гађања“.

Експлозије су уследиле након што је Москва прошле седмице појачала своје ракетне нападе на Украјину, након руских тврдњи да Кијев стоји иза недавних удара беспилотних летјелица на војне аеродроме дубоко унутар њене територије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Index.hr

Ознаке