Свет

ВОЈНИ ЕКСПЕРТ УПОЗОРАВА САД И ЈАПАН: „Не може да се предвиди, неће успети“

Вашингтон и Токио неће успети да развију ракету способну да обори руску хиперсоничну једрилицу, ракету „Авангард“, сматра војни експерт Алексеј Леонков.

Експерт објашњава да за сада не постоји могућност да се предвиди њена путања лета, као ни да се направи ракета која може да достигне брзину неколико десетина пута већу од брзине звука.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручњак је за медије прокоментарисао чланак листа „Никеј“, у којем се наводи да Јапан и Сједињене Америчке Државе разматрају могућност спровођења заједничког истраживања о технологијама пресретања балистичких ракета са хиперсоничним бојевим блоком, која би могла да омогући уништавање ракета на висинама недоступним за постојеће противракетне системе.

Према писању листа, Министарство одбране Јапана планира да 2023. године почне са пројектовањем ракетног мотора предвиђеног за ракете дугог домета и са могућношћу заокрета у случају промене путање непријатељске ракете.

„Јапански медији пишу о стварању технологије за пресретање хиперсоничних једрилица, али је нијанса у томе што је ‘Авангард’ маневарски блок, односно немогуће је предвидети у којој тачки ваздушног простора ће се наћи наредне секунде. Ово је тренутно нерешив задатак“, објаснио је Леонков

Експерт је приметио да ће за испитивање таквих противракета САД и Јапан морати да направе одговарајућу мету, односно маневарске хиперсоничне бојеве блокове сличне „Авангарду“, за шта чак ни високо развијени војно-индустријски комплекс ових земаља данас није способан.

„Постоји једноставнија варијанта за решавање овог проблема – пуцати ‘у потеру’, тако да ракета понавља маневре мете и обори је. Али овде ступају на снагу други закони: да би се сустигла и пресрела мета, брзина противракете мора бити 1,5 пута већа. Наш ‘Авангард’ развија брзину од 27 маха, односно америчко-јапанска ракета морала би да лети 40 пута брже од брзине звука – то је једноставно нереално“, истакао је Леонков.

Експерт је подсетио да су постојећи модели америчких хиперсоничних ракета могли да развију максималну брзину од 5-6 маха.

Према подацима произвођача, хиперсонична бојева једрилица „Авангард“ може да достигне брзину 27 пута већу од брзине звука, односно, у зависности од услова, око 33 хиљаде километара на сат.

Први пук, наоружан стратешким ракетним системом са хиперсоничним крстарећом једрилицом „Авангард“, ушао је у службу јасњенског ракетног дивизиона 2019. године.

Како су раније саопштиле Стратешке ракетне снаге Русије, до 2023. године на борбену дужност ступиће и други пук интерконтиненталних балистичких ракета са „Авангардом“.

Извор: sputniknews