Србија

ЗАБРАНА НОШЕЊА МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА НА НАСТАВУ!? Министарство разматра одлуку

Министар просвете Бранко Ружић констатовао је да је ауторитет наставника у великој мери угрожен

Министар просвете Бранко Ружић каже да очекује да ће до 20. децембра радна група против насиља у школама изаћи са предлозима нових мера, и да ће се размотрити ношење мобилних телефона у школе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Поента је да размотримо у овој радној групи да ли треба деци укинути могућност ношења мобилних телефона на часовима“, навео је Ружић за Н1.

Ружић наглашава да просветни радници, уз здравствене, имају једну од најплеменитијих професија јер су посветили живот образовању наше деце, за шта им, како истиче, сви дугујемо захвалност. Наводи да су они поднели тешко бреме одговорности и током короне и у време лажних дојава о бомбама, што су како наглашава – веома стресне ситуације.

Ружић наводи и да одређени институти раде анализе о томе који су негативни ефекти и короне и рата у Украјини.

„Ауторитет наставника је у великој мери угрожен“, констатује министар, наводећи да се сећамо како је то некад функционисало.

Пријаве насиља против наставника су у најмањем могућем проценту – прошле шест, ове године два одсто, што, како каже, не значи да их није било више.

„Ти људи који то доживе, а не говорим искључиво о физичком, говорим и о вербалном насиљу, ти људи гледају на ту децу као на своју децу. Увек су говорили да је школа наша друга кућа, ја позивам родитеље да мало размисле о првој кући – не каже се за џаба кућно васпитање. Кућно васпитање се стиче у кући, вертикалу личности изграђујете у предшколским установама па можда у прва два разреда основне школе – ту стичете радне навике, неки вредносни оквир…али и родитељи сносе одговорност. Уколико неко мисли да ће једно министарство да реши општедруштвени проблем – неће, уколико неко мисли да ће штрајк да реши проблем, да насиље нестане – неће“, нагласио је, наводећи да не мисли на конкретни протест подршке жртвама насиља.

Министар каже да је легитимно подизање пажње јавности, али додаје да је јавност подигла ту летвицу пажње према овој теми. Наводи да има разних идеја синдиката, да неки синдикати инсистирају на томе да наставници треба да добију статус службеног лица, неки кажу да то није у реду, каже Ружић и подсећа да је 2019. била формирана Радна група Министарства правде која је радила на више професија које су на истом инсистирале.

„Не треба нешто олако тражити и нарочито олако обећавати – статус службеног лица доноси права, али и много веће обавезе и кривично-правну одговорност. Ако наставник постане службено лице и ако направи прекршај – па које одредбе Кривичног закона се односе на њега? Зато већина синдиката, колико сам их разумео из разговора које смо имали прошле недеље, није за то“, рекао је и додао да синдикални лидери то треба да објасне свом чланству.

 

Извор: Телеграф