Свет

КИНА ПОСЛАЛА ОШТРО УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИЦИ: НЕ ЧИНИТЕ ТО!

Званични Пекинг реаговао је на најаве да ће председавајући Представничког дома САД Кевин Макарти посетити Тајван овог пролећа, позвавши Вашингтон да се придржава принципа „једне Кине“, те да се уздржи од било чега што би могло да утиче на билатералне односе.

Кина се противи било каквој званичној интеракцији са Тајваном било које земље која има дипломатске везе са Кином, саопштио је портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је упозорио САД да не нарушвају мир и стабилност широм Тајванског мореуза.

Западни медији раније су известили да Пентагон припрема посету Макартија Тајвану, а такви извештаји долазе у тренутку када републиканци у Представничком дому планирају да супротстављање Кини постане главни фокус нове, републиканске, већине у доњем дому америчког Конгреса.

Прошлог августа Тајван је посетила Ненси Пелоси, коју је Макарти наследио на положају председавајућег, што је изазвало жестоку реакцију Пекинга јер је била реч о првој посети Тајвану трећег највишег званичника САД у последњих 25 година.

Кина је одговорила извођењем великих војних вежби у близини Тајвана и обуставом дијалога са САД у низу области, наводи агенција Кјодо.

 

Извор: Ало