Србија

МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИО: Ево до када ћемо уживати у пролећним данима

Termometar
Фото: Pixabay.com

Србија је дочекала једну од најтоплијих новогодишњих ноћи, те се температура у Београду до дубоку у ноћ није спуштала испод 10°Ц и тек рано ујутро опала је на 8°Ц. И први дан Нове године био је топао, што нас очекује и данас.

Метеоролог Ђорђе Ђурић објаснио је да је Србија под утицајем снажног антициклона, уз веома висок ваздушни притисак, па је време стабилно, суво и ведро.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, са југозапада се простире висински термички гребен, па са севера Африке преко Медитерана стиже и веома топла ваздушна маса, што условљава праве пролећне температуре усред јануара.

– Идентинчна синоптичка ситуација очекује се и понедељак. Након јутарњих -2°Ц на југу до 6°Ц на северу Србије, максимална дневна биће уз сунчано време од 12 до 18°Ц, у Београду до 16°Ц, уз сунчано време, једино се у магловитим пределима очекује температура од 8 до 11°Ц – појашњава Ђурић.

Након пролећног почетка 2023. године, уз температуре и до 20°Ц, следи постепени пад, али и даље уз натпосечно топло време, па ће у данима за и након Божића бити око 10°Ц. Планине ће и даље бити без снега.

– Према тренутним прогнозама, могућност да дође до захлађења постојаће након 12. јануара и према средини месеца, на почетку уз повратак температура на просечне за јануар. Од уторка се очекује нешто више облака и мало свежије време, али ће остати и даље натпосечно топло време. Ујутро се мраз очекује само на југу Србије, уз магловито време. Максимална температура биће углавном од 10 до 15°Ц, у Београду до 13°Ц. Очекује се углавном умерено или променљиво облачно време, уз сунчане интервале – навео је метеоролог.

Актуелна синоптичка ситуација донела је пролећно време широм Европе. Осим код нас, температуре од 20°Ц бележе се и широм централне и западне Европе, а Варшава је данас са 19-20°Ц уз Београд најтоплији главни град у Европи, док је просек за Варшаву испод 0°Ц.

– Берлин бележи 17°Ц, а право пролеће преовладава од југа Европе у Медитерана до Балтика на северу и од Атлантика на западу Европе до Русије на истоку Европе. Веома топла ваздушна маса са Медитерана и Атлантика у виду веома топлог југозападног струјања потиснула је ледену далеко на исток, унутар Сибира, али се један део леденог ваздуха задржава над Скандинавијом, уз температуре од -25°Ц, док се недалеко јужније у Пољској мери чак +20°Ц – каже Ђурић.

Извор: Srbija Danas