Свет

ОВА ДРЖАВА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ! Ако почне биће спремни

Ратна морнарица СРЈ (Фото: Јутјуб)

Аустралија ће потрошити милијарду долара на нове морске мине високе технологије као део стратегије ‘ехидне’ за одбрану земље.

То је део текућег трошења на јачање аустралијских одбрамбених снага како би се супротставиле потенцијалној претњи Кине са њеним избоченим војним арсеналом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Морнарица је почела да се обраћа произвођачима мина, а извори из одбране рекли су за Сиднеј Морнинг Хералд да ће ускоро бити објављена куповина од европског произвођача.

„Одбрана убрзава набавку паметних морских мина, које ће помоћи да се обезбеде морске линије комуникације и заштите аустралски поморски прилази“, пшу медији.

„Модерна способност мина на мору значајно је одвраћање потенцијалних агресора“, додаје се.

Аустралија није улагала у морске мине од 1960-их, али оне су дуго биле део поморске стратегије за ускраћивање проласка непријатељских бродова кроз или у стратешке воде.

Модерни морске мине леже на дну океана. Могу се поставити бродом, подморницом или испустити из авиона и могу се активирати или деактивирати на даљину. Оне могу да користе акустичне, магнетне и утицаје притиска да би откриле и разликовале површинске бродове, цивилне и војне летелице или пријатељске и непријатељске бродове и подморнице из различитих флота.

„Морске мине су моћне, али морнарице традиционално нерадо улажу у њих“, рекао је професор Вајт.

Међутим, стручњак за поморске стратегије Грег Мапсон поздравио је потез за куповину морских мина када је морнарица почела да тражи изразе интересовања од произвођача.

„Ако постоји један сигуран начин да се противничке површинске и подземне јединице одврате од приближавања нашим лукама или коришц́ења наших морских путева, то је постављање минских поља“, написао је он у билтену Стратегиста.

„Чак и у периодима напетости, мине пружају флексибилност да наметну значајно средство одвраћања без изазивања свеопште конфронтације.“

Са таквим способностима савршено се уклапају у оно што је министар одбране Ричард Марлес назвао аустралијском стратегијом ‘ехидне’ или дикобраза, у којој би земља развила довољно ‘шиљастог’ оружја да држи непријатеље на дистанци.

Ова стратегија одражава успех такозваног ‘асиметричног оружја’ у рату у Украјини где су прецизни беспилотне летелице и пројектили избацили много вец́е тенкове и друго оружје. Као део овог напора, у јануару је објављено да одбрана купује 20 копнених артиљеријских ракетних система високе покретљивости (ХИМАРС), који лансирају прецизне ракете земља-земља које могу да погоде непријатеља удаљеног 300 км.

Такође је најављено да ће морнарица заменити своје застареле ракете Харпун.

Све ово долази на позадини великог споразума АУКУС потписаног 2021. године, који ће као део одбрамбеног пакта са САД и Британијом обезбедити Аустралији подморнице на нуклеарни погон.

 

 

 

Извор: Б92