Свет

ТУГА ЗАВЛАДАЛА МЕЂУ НАЦИЈОМ: ПРЕМИНУО ЛЕГЕНДАРНИ ПЕВАЧ!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

Умро Дејвид Крозби!

Легендарни певач Дејвид Крозби преминуо је у 81. години живота.
Амерички певач, гитариста и текстописац, Дејвид Ван Цортландт Крозби рођен је 14. август 1941. године, а поред соло каријере, био је један од оснивача и бендова Бирдс и Цросби, Стиллс & Насх.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његова супруга је издала саопштење и замолила да се приватност њихове породице испоштује.

– Са великом тугом саопштавамо да је након дуге болести преминуо наш вољени Дејвид Крозби. Иако више није са нама његова хуманост и добра душа ће наставити да нас инспиришу. Много ће нам недостајати – стоји у саопштењу.

Подсетимо, Тхе Бyрдс била је америчка рок група основана 1964. године у Лос Анђелесу, те године им се придружио и Крозби, а свој први хит број један добили су у априлу 1965. са обрадом песме „Мр. Тамбоурине Ман“ Боба Дилана. Крозби се појавио на првих пет албума Бирдових и продуцирао реунион албум оригиналне поставе из 1973. године.

Године 1967. придружио се Буффало Спрингфиелду на позорници Монтереи Поп Фестивала, што је допринело његовом отпуштању из Бирдса. Касније је основао Цросби, Стиллс & Насх 1968. године са Стивеном Стилсом (из Буфало Спрингфилда) и Грејемом Нешом из Холлиес.

Након објављивања њиховог деби албума, ЦСН је освојио награду Греми за најбољег новог извођача 1969. Нил Јанг се придружио групи за наступе уживо, њихов други концерт је био Вудсток, пре него што су снимили свој други албум Деја Ву.

Замишљени да буду група која може слободно да сарађује, Крозби и Неш су снимили три златна албума 1970-их, док је језгро ЦСН-а остао активан од 1976. до 2016. ЦСНИ окупљања су се одржавала у свакој деценији од 1970-их до 2000-их.

 

Извор: Информер