Здравље

ЕКСПЛОДИРАЛА МУ ЖУЧНА КЕСА ЗБОГ ЗАЧИНА КОЈИ СВИ У КУХИЊИ КОРИСТИМО! Обратите пажњу може и по вас да има лоше последице

Све чешће користимо суплементе за које верујемо да ће нам помоћи.

У савременом животу окружени смо многобројним препорукама за здрави живот и делује као да им нема краја. Често претерамо у употреби неког здравог састојка, па заборавимо да унесемо неке друге такође здраве намирнице због чега направимо само контра ефекат. Многи људи нису упознати са последицама, а лекара већином контактирају када се здравствени проблем већ развије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лекари једва схватили о чему се ради
Анти-инфламаторни куркумин је састојак куркуме, то је снажан антиинфламатор и антиоксидант. Наводи се да може помоћи људима који су оболели од артритиса, а тренутно се проучава да ли може помоћи у спречавању настанка или напредовања Алцхајмерове болести.

Међутим, извештај о једном случају, објављен у „Америцан Јоурнал оф Медицал Цасе Репортс“, и даље ставља „мрљу“ на овај дијететски производ.

Мушкарац који има 69 година после константних болова отишао је у Хитну помоћ, болело га је у грудима и имао је температуру, а и много се знојио. Лекари су га прегледали, али нису разумели о чему се ради. ЦТ грудног коша показао је да је пукла жучна кеса, али и да је имао камен у жуци величине 1 цм.

Док су најчешц́и узроци руптуре жучне кесе камен у жучи и холециститис, истраживачи верују да су додаци куркумина одиграли значајну улогу.

Овај 69 – годишњи мушкарац је четири месеца узимао дневну дозу од 1500 до 2000 мг куркумина. Популарни додатак се не препоручује особама са каменом у жучи јер куркума може да повећа способност жучне кесе да избаци жуч у жучне канале.

Међутим, показало се и да жути зачин смањује ризик од камена у жучи код оних који их никада раније нису имали. Истраживачи су објаснили да су претходно формирани жучни каменци код мушкарца у комбинацији са предозирањем суплемента куркумина можда изазвали пуцање жучне кесе. На срец́у, отпуштен је из болнице након недељу дана антибиотске терапије која се састојала од метронидазола и левофлоксацина. Пацијенту је речено да настави да узима лекове код куц́е. „Овај случај је важан јер наглашава потенцијалне опасности од прекомерног уноса биљних суплемената“, упозорава се у извештају о случају. Истраживачи су објаснили да куркумин треба користити „са опрезом“, посебно код пацијената са жучним поремец́ајима, пише „Нај жена“.

 

 

Извор: Република