Здравље

ЗАБЕЛЕЖЕН СЛУЧАЈ АМЕБЕ КОЈА ЈЕДЕ МОЗАК! Човек се заразио преко ВОДЕ СА ЧЕСМЕ, ако приметите ОВЕ симптоме ХИТНО се јавите доктору

Инфекција се не може пренети са човека на човека

Једна особа на Флориди заражена је амебом која „једе мозак“, саопштили су званичници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У четвртак је Министарство здравља на Флориди у округу Шарлот на југозападу те америчке државе саопштило да се особа вероватно заразила када је испрала нос водом из славине.

Речено је да је вода из чесме у овој области и даље безбедна за пиће јер је амеба – једноћелијски организам „наеглериа фовлери“ ретка и може да зарази људе само преко синуса, преноси Инсидер.

Локално министарство здравље је навело да истражује како је дошло до инфекције и да сарађује са локалним јавним комуналним предузећима како би извршили све неопходне промене.

Који су рани симптоми?

Peugeot 207

Локалном становништву је препоручено да користи само дестиловану или стерилисану воду када праве растворе за испирање синуса и да одмах потраже медицинску помоћ ако осете симптоме обољења као што су главобоља, грозница, мучнина, дезоријентација, повраћање, укочен врат, напади, губитак равнотеже или халуцинације.

Препоручује се и да се људи током пливања или купања чувају да им вода не уђе у нос. Овакве инфекције су ретке и за 19 година забележена је 31 зараза, показује регистар Центра за контролу и превенцију болести.

Peugeot 207 1,4 B OČUVAN

Инфекције се могу десити када вода која садржи амебу уђе кроз нос и доспе у мозак. Ово се може десити када пливате или роните у слатководним језерима или када вода из славине која садржи амебу уђе у нос, на пример када се чисте синуси. Инфекција се не може пренети са особе на особу.

Извор: Srbija Danas