Свет

ФОРМИРА СЕ МОЋАН САВЕЗ! Лавров: Двадесет земаља жели да се прикључи

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Број земаља које желе да се прикључе БРИКС-у (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка република) и ШОС-у (Шангајска организација за сарадњу) нагло је порастао и сада их је двадесетак, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

– Управо током последњих пар година, укључујући прву годину спровођења специјалне војне операције, број земаља које желе да се прикључе БРИКС-у и Шангајској организацији за сарадњу нагло је порастао, њих је сада двадестак – рекао је Лавров на отварању саветовања са шефовима територијалних представништава Министарства иностраних послова Русије у субјектима Руске Федерације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да је реч о земљама које имају значајну улогу у својим регионима, попут Египта, Турске, Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Индонезије, Мексика и низа афричких земаља.

– Свет је ступио у епоху кардиналних, неповратних промена. Успели смо не само да осујетимо планове колективног Запада да нас изолује, него и да раскомада Русију, и да омогуц́имо прогресивну сарадњу с огромним бројем чланица међународне заједнице – рекао је руски министар.

Лавров је, такође, рекао да ће руски председник ускоро одобрити обновљену Концепцију спољне политике Русије.

– Промене које се догађају у свету одражене су у нацрту концепције спољне политике, њу би буквално у најскорије време требало да одобри председник, ми на то рачунамо – рекао је Лавров.

 

 

Извор: Ало