Свет

ГРАЂАНИ ЋЕ ДОБИТИ И ПО 3.000ЕВРА ОД ДРЖАВЕ! Велика инфлација натерала државу на ову врсту помоћи свом народу!

Инфлација и све тежа финасијска ситуација подстакла је многе државе у Европи на пружање финансијске помоћи грађанима, да би што лакше пребродили тренутне, али и надолазеће тешке дане. Висока инфлација,

Међу држава које су понудиле помоћ својим грађанима су: Немачка, Норвешка, Аустрија, Италија, Велика Британија… Инфлација у овим земљама ишла је у претходном периоду и преко 10 одсто. У јануару је у Немачкој износила 8, 7 одсто годишње, у Шпанији 5, 8 процената, у Великој Британији 10,1 одсто…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према прогнози Wифо, ова година за Аустрију биће година „стагфлације“, односно година са високом инфлацијом и ниским растом. Након тога ће аустријска привреда поново почети да расте, али од 2023. до 2027. са годишњим просечним растом у висини од свега једног процента.

До сада су земље ЕУ издвојиле су око 681 милијарду евра за пакете помоћи и ублажавање енергетске кризе. Немачка је издвојила скоро 270 милијарди евра, а одмах иза ње су Италија, Велика Британија и Француска са око 150 милијарди евра.

Немачка
Једна од првих држава у Европи која је увела пакет финансијске помоћи за своје грађане је Немачка. Како су пренели Немачки медији Немци ће ускоро добити трећи пакет помоћи од почетка кризе.

Једна од финансијских мера за помоћ је и једнократна премија у износу од 3.000 евра. Кристијан Линдер лидер ФДП-а најавио је да ће омогућити исплату без пореза-

Према писању немачких медија исплате ће ићи углавном запосленима који имају колективни уговор, као што је и раније био случај са исплаћивањем корона бонуса.

Још увек не постоје тачне информације када ће бонуси бити исплаћени.

Трећи пакет помоћи садржи даљње далекосежне мере, које људима у Немачкој осигуравају финансијску потпору. Пензионери би требало да добију и једнократну накнаду за цену енергије од 300 евра. Студенти ће имати право на једнократну исплату од 200 евра. Осим тога, породице су растерећене вишим дечијим доплатцима.

Велика Британија

Британци пролазе кроз највећа поскупљења у последњих 40 година. Трошкови енергије, горива осим тога што су тамо веома важан фактор, сада су и много скупљи него раније, што је и један од главних разлога за пакет помоћи.

Британска влада је још током прошле године представила пакет мера због ублажавања економске и финансијске кризе. Мини буџет владе обухвата пореске олакшице.

Буџет је израђен тако да стимулише развој и замрзне растуће трошкове живота. До сада Велика Британија је издвојила укупно 103 милијарде евра за ублажавање енергетске кризе.

Аустрија

У Аустрији су крајем прошле године на снагу ступиле субвенционисане цене електричне енергије, које је усвојила влада са циљем да растерети грађане. Сва домаћинства тако плаћају 10 центи киловатсат за потрошњу до 2.900 киловатсати.

Држава субвенционише до 30 центи по киловат сату, како би грађани могли добити цену од максимално 10 центи, пошто су сви оператери претходно подигли цене. Са друге стране, влада није предвидела сличне мере када је у питању цена гаса, а једна четвртина Аустријанаца се греје управо на тај енергент.

Претходно је у Аустрији усвојен пакет о једнократној помоћи грађанима од 500 евра, а пензионерима и запосленима још додатних 300 евра

Шпанија

Крајем децембра Шпанија је најавила 10 милијарди евра помоћи грађанима. Период снажне економске кризе и растућих цена подстакао је и Шпанију као и многе земље за мере помоћи грађанима, подижући укупну вредност пакета на 45 милијарди евра.

Оно што укључује пакет помоћи у овој држави јесте јесу ваучери од 200 евра за скоро 4,2 милиона домаћинстава, као и продужење снижених пореза на рачуне за енергију за прву половину 2023. године.

Премијер је најавио и да ће за 12 месеци продужити субвенције за путовања возом. А попусти на бензин ће ипак бити укунити.

 

 

 

Извор: Блиц