Свет

КИНА И РУСИЈА ПОТПИСАЛИ! Они стоје иза Русије, ево шта то значи на терену!

Русија и Кина - заставе(Фото: zerohedge.com)

Предлози Кине за решавање ситуације у Украјини су позитивна политичка декларација која шаље сигнал Западу да је крив за кризу, изјавио је за Спутњик посланик Државне думе Русије Олег Морозов.

– То је позитивна политичка декларација која је усмерена на спуштање међународних тензија и која директно шаље сигнал Западу да је крив за кризу – рекао је Морозов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је истакао, план за решавање сукоба у Украјини који је предложила Кина „несумњиво је користан“ и увелико превазилази оквире саме украјинске кризе.

– Што се тиче самог украјинског фактора, овде нису важни формални моменти – прекид ватре и директни преговори, него суштина – о чему ц́е се преговарати – оценио је Морозов.

Управо је то питање у коме је важан и потребан конструктиван став Кине, закључио је руски посланик.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг прокоментарисао је кинески план за решавање украјинске кризе рекавши да Алијанса нема поверења у Кину јер није осудила специјалну војну операцију руске војске.

– Будуц́и да нису осудили незакониту инвазију Русије у Украјину, ми немамо превише поверења у Кину. Штавише, потписали су са Русијом уговор о неограниченом партнерству само неколико дана пред почетак специјалне војне операције – рекао је он.

Претходно је Кина објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о решавању конфликта у Украјини, а као најважнија ставка наводи се моментални прекид непријатељстава и прелазак на мировне преговоре.

У документу под називом „Став Кине о политичком решавању украјинске кризе“ кинески спољнополитички ресор наводи и да ́ц́е Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.

 

 

Извор: Ало