Свет

НЕМАЧКА И АУСТРИЈА МОМЕНТАЛНО ПОВУКЛЕ СПАСИОЦЕ ИЗ ТУРСКЕ! Ево шта се дешава

Услед безбедносних ризика, привремено су обустављене спасилачке операције аустријских и немачких војника из екипа за помоћ у катастрофама након земљотреса

Ризик произлази из повећане агресије између фракција каже потпоручник аустријских оружаних снага. Немачке службе оцењују да су напетости последица несташице хране и воде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка Савезна агенција за техничку помоћ (THW) и хуманитарна организација И.С.А.Р Германy прекидају из сигурносних разлога спасилачке напоре у потресом погођеној покрајини Хатај, а раније у суботу такав је потез повукао и аустријски тим.

Последњих сати сигурносна ситуација у покрајини Хатај погоршала се, рекле су организације у суботу. Потражни и спасилачки тимови засад остају у заједничкој бази у граду Кирикхану, јавља немачка агенција ДПА.

– Ако се појави конкретни показатељ да се још неко може извући жив испод рушевина, одмах ћемо кренути на лице места – рекла је портпаролка Катарина Гарехт.

ТHW и И.С.А.Р оцењују да су напетости последица тешких стања због „несташица хране и воде у потресом захваћеном подручју“.

– Видљиво је да бес полако потискује тугу – рекао је директор за операције И.С.А.Р-а, док је потпоручник аустријских оружаних снага додао да има извештаје и о пуцњави.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да ће влада деловати против људи који пљачкају и чине друге злочине у подручјима погођенима разорним земљотресима.

– Прогласили смо ванредно стање – рекао је Ердоган при обиласку катастрофом погођених подручја, јавио је Реутерс.

– То значи, од сада па надаље, чврста рука државе стићи ће људе који буду пљачкали или отимали – поручио је турски председник додавши да је у петак било пљачке у регији Хатај, преноси „Телеграф“.

Хрватски тим примио обавештење: „Тензије су све веће“

„Учините све што је у вашој моћи да ваш тим буде сигуран, осигурајте посматраче који пазе на подручје у којем радите те имајте на уму да морате бити спремни да напустите место потраге истог трена“, поручено је хрватском спасилачком тиму који ради на спасавању људи затрпаних у рушевинама након земљотреса, преноси 24 сата.

Хрватски тим је примио обавештење надлежних у Турској да су због растућих фрустрација све веће „тензије у регији“.

Подсетимо, број смртних случајева од земљотреса који је погодио Турску и Сирију прешао је 24.000, а могао би и даље да расте како спасилачки тимови претражују рушевине хиљада срушених зграда. Више од 80.000 људи је повређено у два разорна земљотреса која су погодила регион у понедељак.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало/24сата.хр