Свет

ОВО ЈЕ СЛЕДЕЋА ФАЗА ПРОМЕНА У СВЕТУ: Русија креће а Кина је следи

Русија и Кина - заставе(Фото: zerohedge.com)

Русија је, у јеку конфронтације са западним земљама, представила Кини неочекивани поклон, ове податке изнели су кинески аналитичари.

Током протеклих неколико година, економска и војна моћ Кине значајно је порасла, што изазива озбиљну забринутост у Сједињеним Државама. Америка се плаши да ће Кина ускоро почети да их истискује на светској сцени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође у Вашингтону су забринути због приближавања Москве и Пекинга, које у будућности може довести до формирања пуноправне руско-кинеске уније. Према кинеским аналитичарима, Кину и Русију уједињује њихово неслагање са америчком политиком, па је због тога Русија недавно свом суседу уручила одличан поклон, пише Соху.

„Сједињене Државе су забринуте да би Кина могла да се удружи са Русијом, па су више пута вршиле притисак на Пекинг да одустане од партнерства са Москвом“, написали су кинески аналитичари.

Претње из Сједињених Држава нису оставиле велики утисак на Кину, а она није одбила ни сарадњу са Русијом. Штавише, Кина није подржала економске санкције против Руске Федерације које су усвојили амерички политичари и њихови партнери.

Пекинг се уместо тога ослањао на још ближу сарадњу са Русијом. Крајем прошле године обим кинеско-руске трговине премашио је 190 милијарди долара, што је изузетно повољно утицало на привреде обе земље.

Крајем 2022. Кина је добила неочекиван поклон од Русије. Руска влада одобрила је нову структуру Фонда националног богатства, у којој ће удео кинеског јуана бити повећан на 60%. Чак ни Кина није очекивала да ће Москва желети да задржи тако значајна средства у кинеској валути.

„Русија је јасно ставила до знања да је оптимистична у погледу изгледа за развој јуана, а Москва је такође потврдила висок ниво поверења у Кину“, стоји у тексту.

Аутори Соху-а верују да је својим деловањем Русија не само показала висок ниво поверења у Кину, већ је заправо саплела САД. Чињеница је да повећање удела јуана у структури Фонда националног богатства значио још већи отклон Москве од долара, који је дуги низ година коришћен као главна резервна валута. Овакви поступци бацају велику сумњу на изгледе националне валуте Сједињених Држава, пошто све више земаља смањује њен удео у својим резервама.

„Доминација америчког долара у светским резервама суочава се са све већим изазовима“, пише лист.

 

 

Извор: Wебтрибуне