Свет

ОВО ЈЕ ЗНАК ДА СЕ КРАЈ РАТА НАЗИРЕ? Путин је ОВО дозволио Бајдену

Председник Џо Бајден посетио је Украјину И разговарао са Володимиром Зеленским у вези са додатним наоружањем које је обећано украјинској војсци од Америке. Обећано је да ће донирати наоружање у вредности од 500 милиона долара.

Професор др Велибор Стевић и Иван Милетић програмски директор Института за јавну дипломатију, гостовали су у јутарњем програму Редакција, поводом актуелних збивања у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Милетић је разговор започео коментаришући Бајденову посету.

– Први пут да је амерички председник отишао негде где нема специјалне војске, као што је било у Ираку, Ирану. Интересантно је да је он путовао возом из Пољске и да тамо постоји ПВО, због којег се он осећа сигурно. То је председник Бајден рекао, да стоји иза Украјине, али где је председник Америке, ту је и Америка – рекао је Милетић.

Стевић је сагласан са колегом, али не сматра да је ова посета изненадна.

– Америка је сигурно добила сагласност Русије. Русија контролише ваздушни простор над Украјином, тако да он није могао доћи тек тако. Резултати његове посете ће врло брзо бити видљиви, о оружју тек треба да се види шта је и како. Није само тек тако дотерати тенк. Треба логистика, а то је најтеже. Обезбедити толику количину тенкова са муницијом, резервним деловима, обуком украјинских војника… – сматра Стевић.

Он каже да се односи између Русије и Америке никад нису прекинули и да постоје одувек.

– Ово је најава да рат неће дуго трајати. Кина има свој предлог, Америка свој, а Русија свој. Нико неће рећи да је изгубио рат. Ако памтимо речи Берлусконија, који је рекао за руско-украјински сукоб – колико подржава Русију, видимо да Италија има утицаја и имаће свој удео у преговороима, и можда, јачи утицај него Немачка и Француска, Најмању улогу имаће Немачка, њу Русија неће прихватити из више разлога – рекао је Стевић.

МИлетић је прокоментарисао јасне поруке које говоре о непредвидљивости овог рата.

– Врло је тешко све предвидети на основу информација које имамо, јер ситуација на терену увек демантује наше претпоставке. Кина ће бити пресудна страна. Кина је јак амерички партнер и слуша шта САД кажу, док су привредно зависни. Те две земље ће лакше наћи договор него друге које падају у сенку – рекао је МИлетић.

Да ли Кина мења свој правац и однос према Русији, Милетић се изјаснио да је њхов однос део традиције и стратегије.

– Они ће пре сарађивати него да улазе у неке сукобе. Сви су незадовољни функционисањем САД и то је нешто што ће бити резултат овог сукоба, ово сада како функционише САД ником не одговара. Потребна су нова правила и нови начини одлучивања – казао је.

 

 

 

Извор: Курир